Ako hodnotíme
Podíl skupin zkoušek na celkovém hodnocení
- chladicí výkon: 20 %
- spotřeba elektrické energie: 20 %
- tepelná stabilita: 10 %
- doporučené nastavení teplot: 10 %
- mrazicí výkon: 10 %
- hlučnost a vibrace: 10 %
- optimalizované nastavení teplot: 10 %
- izolace: 5 %
- obsluha: 5 %
Podiel čiastkových skúšok na celkovom hodnotení
chladiaci výkon 20 %, mraziaci výkon 10 %, tepelná stabilita 10 %, odporúčané nastavenie teplôt 10 %, optimalizované nastavenia teplôt 10 %, izolácia 5 %, ovládanie 10 %, hlučnosť a vibrácie 5 %, spotreba elektrickej energie 20 %
Limity hodnotenia
Niektoré čiastkové hodnotenia môžu byť limitované hraničnými hodnotami. V takom prípade nemusí celkové hodnotenie zodpovedať váženému priemeru čiastkových hodnotení.
Skúšky výkonu prebiehajú v miestnosti s teplotou a vlhkosťou špecifikovanú normou EN ISO 15502. Tiež inštalácia jednotlivých modelov na účely testu a ich naplnenie kvôli simulácii reálneho používania prebieha podľa tejto normy.
POZNÁMKA: Testy prebiehajú v medzinárodnej spolupráci niekoľkých spotrebiteľských organizácií a každá má pri zadávaní výrobku k testu možnosť zvoliť, či bude testovaná aj funkcia rýchleho chladenia alebo mrazenia. V niektorých prípadoch sa tak môže stať, že pri chladničke, ktorá funkcií rýchle chladenie disponuje, nebol test vykonaný. Skúšky chladiaceho a mraziaceho výkonu v prípade rýchleho chladenia alebo mrazenia nemajú na celkovú známku váhu.
Chladiaci a mraziaci výkon
V priebehu testu chladiaceho výkonu meriame čas, ktorý chladiaca časť prístroja potrebuje na schladenie čerstvých potravín na teplotu 8 a 4 °C, respektíve na najnižšiu ustálenú hodnotu. Niektoré chladničky sú vybavené zásuvkou na uchovávanie chúlostivých potravín − v takom prípade je cieľová teplota 2 °C.
Pri skúške mraziaceho výkonu hodnotíme, za ako dlho dokáže mraznička zmraziť potraviny na teplotu −18 °C. Potraviny pri testoch chladiaceho a mraziaceho výkonu simulujú špeciálne balíčky z gélovej hmoty, do ktorých sú zavedené senzory, ktoré merajú skutočnú teplotu.
Tepelná stabilita
Pri týchto skúškach sledujeme vplyv okolitej teploty na správne fungovanie chladničky a mrazničky. Zisťujeme tak, či chod prístroja môže poznamenať umiestnenie napríklad do pivnice, garáže či nevykurovanej chalupy, alebo, naopak, do horúcej miestnosti. Prístroje testujeme v miestnostiach s teplotami 10 °C a 32 °C pri nastavení teploty v chladiacej časti na 4 °C (ak je vybavená zónou na uchovávanie chúlostivých potravín, tak na 2 °C v spomínanej zóne). Cieľová teplota v mrazničke by mala byť −18 °C. Pokiaľ prístroj nemá dva termostaty, je rozhodujúca teplota v chladničke. Sledujeme, či chlad alebo teplo v okolí môžu vychýliť teplotu vnútri prístroja.
Odporúčané nastavenia teplôt
Meriame odchýlky medzi vnútornými teplotami v chladiacej a mraziacej časti pri nastavení termostatu na odporúčanú teplotu podľa výrobcu a ideálnymi teplotami (4 °C v chladničke, −18 °C v mrazničke). Okolitá teplota pri skúške je 25 °C.
Optimalizované nastavenia teplôt
Pri optimalizovanom nastavení na termostate zadáme spomínanú ideálnu cieľovú teplotu a sledujeme, či a za ako dlho ju spotrebič skutočne dosiahne.
Izolácia
Cieľom tohto testu je zistiť, za ako dlho po výpadku elektrického prúdu vzrastie vnútorná teplota v mrazničke z −18 °C na −9 °C, keď začínajú byť aktívne najodolnejšie baktérie. Okolitá teplota pri skúške je 25 °C.
Ovládanie
Na celkovej známke za ovládanie sa podieľa jednoduchosť čistenia, prístupnosť úložných priestorov, jednoduchosť nastavenia, viditeľnosť alebo počuteľnosť varovných signálov a indikátorov a vnútorné osvetlenie.
Spotreba energie
Celkové hodnotenie vychádza z nameraných hodnôt spotreby elektrickej energie a spočítanej efektivity jej využitia na jeden liter využiteľného objemu. Tým sa vyhýbame znevýhodňovaniu veľkých chladničiek oproti menším modelom. Vo výsledkových tabuľkách uvádzame tiež hodnotu celkovej ročnej spotreby.
Hlučnosť a vibrácie
Subjektívne hodnotí trojica expertov.