Ako vybrať zmrzlinu

Obsah aprílového dTestu

Aktuální číslo časopisu dTest 4/2024 Obsah aprílového dTestu

Sdílejte

Aktualizováno: 26.6.2019

Nákup zmrzliny býva veľmi impulzívny a často vyberáme podľa momentálnej chuti. Zmrzliny sú však komplikovanejšie, ako by sme si mohli myslieť. Oplatí sa preto nepodliehať prvému dojmu a výberu mrazenej pochúťky venovať trochu pozornosti. Nebude to ľahké, pretože okrem špeciálnej terminológie sa budete musieť popasovať aj s oziabanými prstami a obalom pokrytým srieňom. Oplatí sa vám to.

Oblasť zmrzlín sa viaže na pomerne dôkladné legislatívne pravidlá. Všetko zásadné o nich nájdete vo vyhláške č. 397/2016 Zb.

Najviac vám o kvalite kupovanej zmrzliny povie legálny názov, ktorá sa väčšinou uvádza na zadnej strane obalu. V podstate ide o zatriedenie zmrzliny podľa druhu a množstva tuku nachádzajúceho sa vo výrobku. Jednotlivé kategórie, ich názvy aj požiadavky na zloženie opäť udáva vyhláška.

  • smotanové zmrzliny musia obsahovať aspoň 8 % mliečneho tuku a nesmie sa do nej zámerne pridávať tuk a bielkoviny nemliečneho pôvodu.
  • mliečne mrazené krémy obsahujú aspoň 2,5 % mliečneho tuku a zároveň musia obsahovať najmenej 6 % beztukovej mliečnej sušiny. Takisto ako pri smotanovej zmrzline, aj tu platí zákaz pridávania bielkovín a tuku iného ako mliečneho pôvodu.
  • mrazené krémy s rastlinným tukom musia obsahovať minimálne 5 % rastlinných tukov. Aj v tejto skupine zmrzlín však odporúčame čítať zloženie. Niekedy sa do nej z legislatívnych dôvodov dostanú aj špeciálne výrobky, napríklad bez laktózy, v ktorých sa nesmie mliečny tuk použiť.
  • vodové mrazené krémyneobsahujú žiadny zámerne pridaný tuk, celková sušina nesmie byť nižšia ako 12 %.
  • ovocné mrazené krémy taktiež neobsahujú zámerne pridaný tuk, ich celková sušina je najmenej 12 % a obsah ovocnej zložky minimálne 15 %. Ak sú namiesto ovocia použité orechy, musí ich byť minimálne 5 %.
  • sorbety sú podobné ako ovocné mrazené krémy, ovocný podiel v nich však musí byť najmenej 25 %, v orechových sorbetoch 7 %.

Ďalším záchytným bodom pri výbere je označenie príchutí. Vyhláška pre niektoré z nich predpisuje presné požiadavky.

Čokoládová zmrzlinamusí podľa vyhlášky obsahovať aspoň 3 % kakaa. Pridávanie samotnej čokolády sa nevyžaduje. Ak chcete preto zmrzlinu s čokoládou, nezostáva vám iné ako prečítať si zloženie a zistiť, či sa v ňom čokoláda nachádza. Buď tam bude uvedená priamo, alebo ju spoznáte podľa deklarovanej prítomnosti kakaovej hmoty a kakaového masla. Okrem čokoládovej zmrzliny môžete nájsť aj zmrzlinu kakaovú. Platia pre ňu ešte miernejšie požiadavky − iba 1,5 % minimálneho kakaového podielu.

Orechová zmrzlina, inej kategórie ako sorbet a ovocný mrazený krém, obsahuje aspoň 1 % orechov, podľa ktorých sa nazýva. V orechových ovocných mrazených krémoch a sorbetoch musí byť podiel orechov 5 %, respektíve 7 %.

Niektoré zmrzliny môžu obsahovať aj alkohol. Na jeho prítomnosť musí vždy upozorňovať názov výrobku a obsah alkoholu v zmrzline nesmie prekročiť 3 % hmotnosti.

Predaj zmrzlín podlieha presným hygienickým pravidlám. Zásadne sa musí nepretržite skladovať v teplote −18 °C alebo nižšej. Veľkým problémom by pre obchodníka bolo, keby sa zmrzlina roztopila − opakované zmrazenie a následný predaj vyhláška zakazuje.

Všímajte si aj to, koľko zmrzliny si vlastne kupujete. Predtým bolo zvykom kupovať ju „na litre“. Takéto účtovanie však nebolo pre spotrebiteľa výhodné, pretože objem zmrzliny závisí od množstva našľahaného vzduchu, ktorý nie je predpismi nijako obmedzený. Spravodlivejšie je uvádzanie hmotnosti mrazeného krému. Na všetkých obaloch by ste preto mali nájsť množstvo v gramoch. Často však býva doplnené informáciou o objeme.

Databáze testovaných výrobků

Ruská zmrzlina (11 výrobků)
poslední aktualizace: 27.6.2019
Čokoládové zmrzliny (17 výrobků)
poslední aktualizace: 29.6.2017


Prihlásiť