Ako vybrať čokoládovú zmrzlinu

Obsah listopadového dTestu

Aktuální číslo časopisu dTest 11/2018 Obsah listopadového dTestu

Aktualizováno: 26.6.2017

Nákup zmrzliny býva veľmi impulzívny a často vyberáme podľa momentálnej chuti. Zmrzliny sú však komplikovanejšie, než by sme si mohli myslieť. Oplatí sa preto nepodliehať prvému dojmu a výbere mrazenej pochúťky venovať trochu pozornosti. Nebude to ľahké. Okrem špeciálnej terminológie si budete musieť poradiť aj s mrznúcimi prstami a studenými obalmi. Vo výsledku sa to však oplatí.

Možno by ste ani nehádali, no oblasť zmrzlín je zviazaná pomerne dôkladnými legislatívnymi pravidlami. Všetko zásadné o nich nájdete vo vyhláške č. 397/2016 Zb., ktorá sa okrem mliečnych výrobkov a tukov zaoberá aj mrazenými krémami, teda zmrzlinami.

Prvým záchytným bodom pri výbere čokoládovej zmrzliny je označenie príchuti. Ak by sa výrobcovia riadili len legislatívnymi požiadavkami na kvalitu, tak by do čokoládovej zmrzliny čokoládu ani pridávať nemuseli. Podľa vyhlášky totiž čokoládový mrazený krém obsahuje aspoň 3 % kakaa. Nič ďalšie sa od neho nevyžaduje. Ak chcete preto zmrzlinu s čokoládou, nezostáva iné, než prečítať si zloženie a zistiť, či sa v ňom čokoláda nachádza. Buď tam bude uvedená priamo, alebo ju spoznáte podľa deklarovanej prítomnosti kakaovej hmoty a kakaového masla.

Okrem čokoládovej môžete naraziť aj na zmrzlinu kakaovú. Pre tú platia ešte miernejšie požiadavky − iba 1,5 % minimálny kakaový podiel.

V tzv. zákonnom názve, väčšinou na zadnej strane obalu, nájdete ďalšie zatriedenie zmrzliny, tentoraz podľa druhu a množstva tuku. Jednotlivé kategórie, ich názvy aj požiadavky na zloženie opäť udáva vyhláška. V prípade čokoládových zmrzlín pripadajú do úvahy tri základné skupiny:

  • Na najvyššej priečke kvalitatívneho rebríčka stojí smotanová zmrzlina. Musí obsahovať aspoň 8 % mliečneho tuku a nesmie sa do nej zámerne pridávať tuk a bielkoviny nemliečneho pôvodu.
  • O stupeň nižšie stoja mliečne mrazené krémy. Pri tých sa vyhláška uspokojí aspoň s 2,5 % mliečneho tuku a zároveň musia obsahovať najmenej 6 % beztukovej mliečnej sušiny. Rovnako ako pri smotanovej zmrzline, aj tu platí zákaz pridávania bielkovín a tuku iného než mliečneho pôvodu.
  • Kvalitatívne na poslednom mieste stoja zmrzliny s rastlinným tukom. Na ne kladie vyhláška jedinú požiadavku, a tou je minimálne 5 % obsah rastlinných tukov. Aj v tejto skupine zmrzlín však odporúčame čítať zloženie. Niekedy sa do nej z legislatívnych dôvodov dostanú aj špeciálne výrobky, napríklad bezlaktózové, pri ktorých nie je možné mliečny tuk použiť.

Pre úplnosť dodajme, že existujú aj ďalšie druhy zmrzlín − vodové, ovocné a sorbety. Tie neobsahujú tuk a vzájomne sa líšia množstvom ovocnej zložky.

Predaj zmrzlín podlieha presným hygienickým pravidlám. Zásadné je nepretržité skladovanie pri teplote −18 °C alebo nižšej. Veľkým problémom by pre obchodníka bolo, keby sa zmrzlina roztopila – opakované zmrazenie a následný predaj vyhláška zakazuje.

Všimnite si tiež, koľko zmrzliny si vlastne kupujete. Možno ste zvyknutí kupovať ju „na litre“ a hľadáte na obale informáciu o objeme. Takéto účtovanie však nie je pre spotrebiteľa výhodné, pretože objem zmrzliny závisí od množstva našľahaného vzduchu. Navyše majú výrobcovia voľnú ruku v tom, koľko vzduchu do zmrzliny naženú. Spravodlivejšie je preto uvádzať hmotnosť mrazeného krému. Od roku 2014 je to dokonca povinné a na všetkých obaloch by ste tak mali nájsť množstvo uvedené nielen v litroch, ale aj v gramoch.

Databáze testovaných výrobků

Čokoládové zmrzliny (17 výrobků)
poslední aktualizace: 29.6.2017


Prihlásiť