Test čokoládových zmrzlín 2017

Publikované v časopise 7/2017

Čokoládové, kakaové, smotanové alebo s rastlinným tukom. Podobných svetlohnedých zmrzlín vykukuje na nás z mraziacich boxov množstvo a na prvý pohľad ich odlišuje iba cena. Vybrali sme 17 rôznych čokoládových zmrzlín a nechali sme ich preveriť v laboratóriu. Odlišujú sa nielen použitým tukom, ale aj chuťou a obsahom kakaa. Prekvapiť môže tak rýchlosť, s akou sa zmrzliny roztápajú, ako aj fakt, že niektoré sa netopia vôbec. Skrytý poklad medzi najlacnejšími sme síce neobjavili, dobrú zmrzlinu však zoženiete aj za rozumné peniaze.

Po dvoch rokoch sme opäť pripravili test zmrzlín. Tentoraz dostali priestor čokoládové zmrzliny, pretože patria k najobľúbenejším druhom. Vzorky do testu sme vyberali primárne podľa prítomnosti slova čokoláda na obale, a preto sme získali pestrú zbierku smotanových a mliečnych mrazených krémov spolu so zmrzlinami s rastlinným tukom. Celkovo sme do laboratória poslali 17 vzoriek, 16 z nich pochádzalo z našich predajní. Poslednú sme kúpili v Nemecku v rámci sledovania dvojakej kvality.

Laboratórnou analýzou sme nechali zistiť obsah kakaa, tuku aj podiel mliečneho tuku. Ďalej nasledovali skúšky praktickej ochutnávky a tzv. meltdown test, čiže skúška roztápania zmrzliny.

Obsah kakaa je pre čokoládovú zmrzlinu zásadný. Podľa vyhlášky 397/2016 Zb. musí obsahovať aspoň 3 % kakaa. Vzorky v našom výbere boli veľmi rôznorodé. Do mnohých z nich výrobcovia pridali okrem kakaa aj čokoládu, niektoré boli iba kakaové, prípadne doplnené kakaovou polevou. Obsah kakaa sa podľa toho výrazne líšil. Laboratórium nameralo množstvo v rozmedzí od necelých 3 % až do vyše 10 %.

Dôležitým ukazovateľom kvality zmrzliny je druh a množstvo použitého tuku. Preferovaným variantom je použitie smotany, bez prídavku rastlinných olejov. Najvyšší podiel mliečneho tuku ponúkajú smotanové zmrzliny. O trochu menej ho nájdete v mliečnych mrazených krémoch. Na najnižšom stupni stoja zmrzliny s rastlinným tukom, ktoré mliečny tuk nemusia obsahovať vôbec. Obsah rastlinného aj podiel mliečneho tuku sme hodnotili podľa zásady čím viac, tým lepšie. Zároveň sme odoberali body za prídavok rastlinných olejov.

Výsledky ochutnávky boli pomerne prekvapujúce. Priama úmera medzi poctivosťou zloženia a senzorickou kvalitou sa nepreukázala. Najlepší dojem urobili na hodnotiacich zmrzliny vyladené podľa chuťových preferencií zákazníkov.

Zaujímavou skúškou bol meltdown test. Jeho cieľom je zistiť, ako rýchlo sa zmrzlina roztápa a odkvapkáva cez sito. Výhodou je, keď sa zmrzlina rozpúšťa čo najpomalšie. Vtedy si ju môžu zákazníci vychutnávať dlhšie. Mrazený krém je v podstate zmrznutá pena z tuku, cukru, bielkovín, vody a našľahaného vzduchu. Aby sa pomaly roztápal, musí byť pena veľmi stabilná, a všetkým výrobcom sa to nepodarilo zabezpečiť.

Ani tentoraz nechýbalo hodnotenie správnosti etikiet. Pozornosť sme zamerali najmä na spôsob uvedenia celkového množstva zmrzliny. Predtým bývalo zvykom vyjadrovať obsah balenia v litroch. To je však trochu nefér voči spotrebiteľom, pretože objem zmrzliny závisí od množstva našľahaného vzduchu. Navyše, výrobcovia majú úplnú voľnosť v tom, koľko vzduchu do zmrzliny naženú. Spravodlivejšie je preto uvádzať hmotnosť mrazeného krému a od roku 2014 je to dokonca povinné.


Testované čokoládové zmrzliny (porovnat)


Prihlásiť