Ako testujeme péči o prádlo

Ako hodnotíme

Podíl skupin zkoušek na celkovém hodnocení

  • odolnost vůči zanesení: 40 %
  • obsluha: 30 %
  • žehlení s napařováním: 20 %
  • výdej páry: 5 %
  • odolnost žehlicí desky: 5 %

Podiel čiastkových skúšok na celkovom hodnotení
žehlenie 20 %, výdaj pary 5 %, odolnosť voči zaneseniu 40 %, odolnosť žehliacej plochy 5 %, ovládanie 30 %.

Limity hodnotenia
Niektoré čiastkové hodnotenia môžu byť limitované hraničnými hodnotami. V takom prípade nemusí celkové hodnotenie zodpovedať váženému priemeru čiastkových hodnotení.

Žehlenie

Ako testovacie vzorky poslúžilo oblečenie zo zmesi polyesteru a bavlny (stredná teplota), z bavlny (vysoká teplota) a rifle (maximálna teplota). Každá žehlička vyžehlila celkom deväť kusov bielizne, tri z každého druhu. Oblečenie bolo hneď po vyžehlení minimálne na hodinu odložené, až potom hodnotené tromi odborníkmi. Z troch kusov každej látky boli náhodne vybraté a hodnotené iba dva kusy pridelením bodov na šesťstupňovej škále.

Výdaj pary

Podľa ČSN EN 60311 sme merali intenzitu naparovania aj intenzita úniku vody.

Odolnosť voči zaneseniu

Hodnotili sme podľa ČSN EN 60311, počas 252 hodín boli žehličky umiestnené v špeciálnom zariadení a v pravidelných intervaloch žehlili a dávkovali paru. Čistenie bolo pravidelné podľa návodu na použitie a vždy, keď klesol výdaj pary pod stanovenú hranicu. V priebehu testu sme merali množstvo vyparenej vody, úniky vody aj pokles množstva generovanej pary. Ak žehlička zlyhala predčasne, test sme zopakovali s ďalším prístrojom, prípadne s ďalšími dvoma.

Odolnosť žehliacej plochy

Pri skúške odolnosti žehliacej plochy sme použili tri materiály rozdielnej tvrdosti: suchá a mokrá hubka na riad aj drôtenka. Hodnotili sme stopy po poškrabaní.

Ovládanie

Súčasťou skúšok ovládania bolo hodnotenie návodu, meranie času potrebného na zahriatie a výdaj pary, posúdenie praktickosti a účelnosti ovládacích prvkov (nastavenie termostatu, množstvo vydávanej pary, použitie vodnej trysky), ďalej zhodnotenie umiestnenia prívodného kábla a manipulácia s ním, komfort žehlenia (uchopenie aj sklz), riziko popálenia, čistenie a odvápnenie aj jednoduchosť skladovania.

Prihlásiť