Test extra panenských olivových olejov 2017

Publikované v časopise 5/2017

Najvyššia trieda kvality olivového oleja si svoju dobrú povesť zaslúžila priaznivým zložením mastných kyselín a prítomnosťou zaujímavých živín. Zároveň sa zatiaľ nenašlo nič, čím by mohol uškodiť, a tak si naplno užíva úlohu potravinovej hviezdy. Vyskúšali sme, či výrobcovia olejov jeho dobré meno nekazia. Po necelých piatich rokoch sme znovu poslali 17 najbežnejších značiek do laboratória, priamo k talianskym špecialistom. Z výsledkov sme vyčítali veľmi príjemnú správu - za dobrý olej nie je nutné príliš priplácať.

Olivový olej je najvýraznejším symbolom Stredomoria a dá sa povedať, že európsku civilizáciu sprevádza prakticky od kolísky. V staroveku nachádzal všestranné využitie v potravinárstve, výrobe kozmetiky a lial sa napríklad aj do lámp. Posvietiť si dnes dokážeme efektívnejšie, avšak v kuchyni je olivový olej stále nenahraditeľný.

Po štyroch rokoch sme znova preverili kvalitu extra panenských olivových olejov dostupných na našom trhu. Extra panenské olivové oleje predstavujú najvyššiu triedu kvality olivových olejov. Na ich výrobu sa používajú iba olivy vybranej kvality a olej z nich sa môže získavať iba mechanickým spôsobom. Našu pozornosť sme venovali najbežnejším značkám dostupným v supermarketoch a celkovo sme poslali do laboratória 17 vzoriek. Olivové oleje vďaka svojej vyššej cene, vyplývajúcej z ich dobrej povesti, môžu zvádzať k falšovaniu. Ich pravosť aj kvalita je preto veľmi prísne definovaná legislatívou. Laboratórne analýzy sme zverili talianskemu laboratóriu, kde zisťovali, či vzorky vyhovujú chemickým a senzorickým požiadavkám, ktoré kladú na extra panenský olivový olej príslušné európske predpisy.

Senzorické hodnotenie olivových olejov je veľmi dôležité a podľa samotnej ochutnávky možno olej zaradiť do príslušnej kvalitatívnej triedy. V extra panenských olivových olejoch sú vylúčené akékoľvek vady chutí a vône, napríklad zatuchnutosť. Zároveň musia vykazovať ovocnú chuť a vôňu zrelých zdravých olív. Existuje množstvo obmien, ako by mohol extra panenský olivový olej chutiť. Vylúčená nie je ani horkastá alebo štipľavá chuť - obe súvisia s druhom a zrelosťou použitých olív.

Sledovali sme niekoľko chemických parametrov, časť z nich potvrdzovala jeho pravosť - či bol olej získaný výlučne z olív. Ďalšie charakteristické chemické látky zas ukazovali, či boli na výrobu oleja použité kvalitné olivy, ale aj to, či prebehlo lisovanie šetrným spôsobom. Zamerali sme sa aj na niektoré nežiaduce látky a dali preveriť, či sa v oleji nevyskytuje kyselina eruková a organické rozpúšťadlá.

Žiadny z testovaných výrobkov nemal problémy so splnením zákonných požiadaviek. Ukázalo sa však, že vyššia cena nemusí nutne znamenať aj vyššiu kvalitu.


Testované olivové oleje (porovnat)


Prihlásiť