Ako si vybrať jogurt

Obsah aprílového dTestu

Aktuální číslo časopisu dTest 4/2024 Obsah aprílového dTestu

Sdílejte

Aktualizováno: 27.12.2021

Jogurt patrí medzi kyslé mliečne výrobky. Vzniká kysnutím mlieka, smotany alebo cmaru, prípadne ich zmesí pridaním kultúrnych mikroorganizmov Streptococcus thermophilus a Lactobacillus delbrueckii bulgaricus. Musí ich byť v každom grame jogurtu v súčte najmenej desať miliónov počas trvanlivosti výrobku, ako uvádza vyhláška č. 397/2016 Zb. v platnom znení.

Základným typom je biely jogurt vyrobený zo skysnutého mlieka, ktoré sa prípadne doplní smotanou, alebo mliečnymi bielkovinami. V obchodoch môžete nájsť biele jogurty s rôznym obsahom tuku. Ponúkajú sa odtučnené, štandardné aj smotanové. Prvé menované zvyčajne obsahujú menej ako 2 % tuku. V bežných bielych jogurtoch sa tučnosť obvykle pohybuje medzi 2 % až 5 %, charakteristickým znakom smotanových jogurtov je obsah tuku nad 10 %. Obsah tuku patrí pri jogurte medzi povinne uvádzané informácie. Obvykle ho nájdete na prednej strane obalu, s istotou sa vždy uvádza v tabuľke výživových hodnôt.

Špeciálnym druhom bieleho jogurtu je grécky jogurt. Ten si u našich spotrebiteľov ešte nevytvoril také meno, aby všetci presne vedeli, čím sa líši od bežného jogurtu. Kľúčom sú bielkoviny. Základ gréckeho jogurtu je rovnaký ako pri ktoromkoľvek inom – sú to mlieko a jogurtová kultúra. Rovnaké sú aj prvé kroky výroby, keď sa mlieko naočkuje a nechá skysnúť, čím vzniká zahustená jogurtová hmota. Gréckou špecialitou sú jogurty straggisto, z ktorých sa po skysnutí odstraňuje odkvapkaním srvátka, čím sa jogurt zahustí a tiež sa v ňom výrazne zvýši podiel bielkovín aspoň na 5,6 %. Práve jogurt straggisto sa stal predlohou pre „grécke“ jogurty vyrábané na celom svete. Česká vyhláška v minulosti určovala presné pravidlá pre grécke jogurty, hlavným znakom bol 5,6 % obsah bielkovín. V aktuálnej verzii predpisu už definícia výrobku „grécky jogurt“ chýba a pre kyslé mliečne výrobky tohto typu sa používa nové označenie „koncentrovaný mliečny výrobok“.

Druhú veľkú skupinu predstavujú jogurty ochutené. Pre ochucovacie a ovocné zložky jogurtu neexistuje žiadna záväzná receptúra, ani nie sú stanovené minimálne obsahy dôležitých prísad. Vždy záleží na rozhodnutí konkrétneho výrobcu. Stačí nepatrné množstvo jahôd a jogurt sa môže volať jahodový, aj keď mu k pocitu jahodovej chuti v ústach napomáhajú syntetické príchute a k peknej farbe zase farbivá. Informácie o zložení, ktoré sú potrebné na rozhodnutie o nákupe, nájdeme vždy na obale.

Na obaloch ochutených jogurtov sa vždy uvádza aj názov ochucovacej zložky, ktorá môže tvoriť  maximálne 30 % z celého balenia. Ak je na obale obrázok alebo iné grafické a slovné označenie ovocia, musí výrobca v zložení informovať, koľko percent daného ovocia jogurt obsahuje. Aby to spotrebiteľ nemal také jednoduché, uvádzajú výrobcovia obsah ovocia iba nepriamo. Vypočítať si to musí každý sám. Deklaruje sa totiž podiel ovocnej zložky a v zátvorke sa uvádza, akú časť z toho obsahuje ovocie. Treba si uvedomiť, že ovocnú zložku tvoria, okrem ovocia, aj cukor či iné sladidlá, môže to byť farbivo, aróma, škrob, želatína a pod. Ak je napríklad uvedené, že ovocná zložka tvorí 16 % výrobku a v zátvorke sú uvedené jahody 30 % , znamená to, že vo výrobku je 4,8 % jahôd.

Často sa v ochucovacích zložkách objavujú arómy. Spôsob pomenovania arómy na obale nám môže naznačovať niečo o jej pôvode. V zásade sa môžeme stretnúť buď s arómou, alebo s prírodnou arómou. Pod označením aróma môže byť látka syntetického pôvodu. Výrobca nemusí špecifikovať, o akú látku ide a z akej suroviny bola získaná. Aróm je veľa druhov, používať sa však môžu len schválené a nesmie byť prekročené ich stanovené množstvo. Slúžia na zlepšenie a úpravu vône alebo chuti potravín. Slová prírodná aróma značia vonnú látku vyrobenú zo surovín prírodného pôvodu. Pochádzať môže z rastlín, živočíchov alebo mikroorganizmov. Aj keď v zložení jahodového jogurtu nájdeme výraz prírodná aróma, nemá to s jahodami nič spoločné. Garanciu jahodového pôvodu by dal názov Prírodná jahodová aróma. V takom prípade musí pochádzať najmenej 95 % z jahôd.

Hlavné odporúčanie na výber sa dá využiť na všetky spomínané druhy jogurtov. Určite sa oplatí kontrolovať dátum lehoty trvanlivosti a rozhodne nekupujte výrobok, ktorý má dátum nečitateľný alebo úplne chýba. Pre zákazníka je výhodnejšie kupovať tovar, ktorý má ešte pred sebou čo najdlhší „život“. Kvalita jogurtu by však mala byť bezchybná aj posledný deň lehoty použiteľnosti vrátane minimálneho počtu baktérií jogurtovej kultúry. Pre istotu pripomeňme, že pokiaľ je na výrobku uvedený dátum slovami „Spotrebujte do:“, nesmie sa po uplynutí uvedeného dátumu ďalej konzumovať (ani ponúkať na predaj). Pri dátumoch uvedených slovami „Minimálna trvanlivosť do:“ platí, že výrobok môže byť s opatrnosťou konzumovaný (a pri určitých podmienkach dokonca aj predávaný) aj nejaký čas po tomto dátume.

Na skazený jogurt by ste pri nákupe naraziť nemali. Pre istotu však skontrolujte, či nie je obal nafúknutý, čo vám môže prezradiť zlý stav výrobku. Nie všetky nedostatky sa však prejavujú týmto spôsobom, preto si radšej skontrolujte hneď po otvorení, či sa na povrchu jogurtu neobjavuje pleseň. Pokiaľ by ste na ňu v tégliku narazili, určite jogurt nekonzumujte.

Databáze testovaných výrobků

Biele jogurty (29 výrobků)
poslední aktualizace: 31.12.2021
Grécke jogurty (12 výrobků)
poslední aktualizace: 30.3.2017
Jahodové jogurty (17 výrobků)
poslední aktualizace: 29.8.2013


Prihlásiť