Ako hodnotíme
Podíl skupin zkoušek na celkovém hodnocení
- obsah bílkovin: 35 %
- senzorické hodnocení: 30 %
- obsah tuku: 20 %
- mikrobilog. vyšetření: 10 %
- nežádoucí látky: 5 %
Podiel čiastkových skúšok na celkovom hodnotení
obsah bielkovín 35 %, senzorické hodnotenie 30 %, obsah tuku 20 %, mikrobiologický rozbor 10 %, nežiaduce látky 5 %
Mikrobiologické vyšetrenie spočívalo jednak v určení množstva mikroorganizmov aj v presnom určení ich druhu. Počty mikroorganizmov sme zisťovali technikou počtu kolónií pri 37 C podľa ČSN ISO 29981 (prezumptívne bifidobaktérie) a ČSN ISO 7889 (jogurtové kultúry). Jednotlivé druhy obsiahnutých kultúr sa identifikovali pomocou hmotnostnej spektrometrie MALDI-TOF.
Senzorické posúdenie prebehlo v súlade s ČSN 56 0032. Deväť hodnotiacich známkovalo jednotlivé parametre - chuť a vôňu, vzhľad a konzistenciu - od jedna do päť. Jednotka predstavovala typické a päťka úplne neštandardné vlastnosti. Vzorky sme ochutnávali v poradí podľa rastúcej tučnosti, aby menej tučné neboli znevýhodnené.
Obsah bielkovín sme stanovili pomocou Kjeldahlovej metódy.
Obsah tuku sme zisťovali gravimetricky.
Nežiaduce látky - množstvo olova sme merali atómovou absorpčnou spektroskopimetriou (GF-AAS). Dioxíny a polychlorované bifenyly s dioxinovým účinkom sme analyzovali vysoko rozlišovacou plynovou chromatografiou s vysoko rozlišovacou hmotnostnou spektrometrickou detekciou (HRGC-HRMS). Na stanovenie polychlórovaných bifenylov sme použili plynovú chromatografiu s detektorom elektrónového záchytu (GC-ECD).