Test rastlinných tukov na pečenie a vyprážanie 2017

Publikované v časopise 3/2017

Keď budete pripravovať cesto na baránky a veľkonočné pečivo, možno bez rozmyslu siahnete po masle. Možno sa podriadite obchodníkom a kúpite si taký rastlinný tuk, ktorý bude cenovo najvýhodnejší. Je tu však ešte variant, že výber prispôsobíte výsledkom nášho testu. Po viac ako troch rokoch sme sa totiž pozreli rastlinným tukom pod obal, aby sme zistili, či sa výrobcovia z minulých výsledkov poučili. Môžeme prezradiť, že väčšinou áno. Stále je však ešte čo zlepšovať.

Tuky na pečenie a 100 % tuky sme porovnávali po troch rokoch. Vtedy skoro polovica výrobkov doplatila na vysoký podiel škodlivých transmastných kyselín a skončili preto v našom teste s nedostatočnou známkou. Ako sa situácia odvtedy zmenila? Používajú výrobcovia iné technologické metódy, aby zaistili, že sa transmastné kyseliny nebudú v ich produktoch vyskytovať? Môžeme nakupovať rastlinné tuky bez obáv o svoje srdce a cievy?

Aby sme získali odpovede na tieto otázky, poslali sme do laboratória 12 rastlinných tukov na pečenie a osem 100 % rastlinných tukov, ktoré sú určené predovšetkým na vyprážanie. Hodnotili sme kvalitu použitých tukov aj ich zdravotnú neškodnosť. Nezabudli sme ani na senzorické posúdenie. Skúšky na obsah škodlivín - transmastných kyselín, MCPD esterov a glycidyl esterov - priniesli zaujímavé výsledky. Stále sa nájdu výrobky, ktoré prepadli, ale aj také, ktoré by sme vám do jedálneho lístku odporúčali pridať. Viac informácií sa dočítate v našom teste rastlinných tukov na pečenie a 100 % tukov.


Rastlinné tuky na pečenie (porovnat)

Stopercentné rastlinné tuky (porovnat)


Prihlásiť