Test párkov 2017

Publikováno v časopise 2/2017

Rozšírený názor hovorí, že ak chcete kvalitné potraviny, musíte si priplatiť. Zdá sa to byť pochopiteľné - väčší podiel kvalitnejších surovín sa na cene musí prejaviť. Ako sa však postaviť k výrobkom, ktoré sú podľa zloženia kvalitné a patria medzi tie lacnejšie? Kúpili sme 15 rôznych druhov párkov a pri výbere nás zaujímali len dve veci - čo najnižšia cena a absencia separátu v zložení. Bohužiaľ aj tentoraz sme odhalili klamanie zákazníkov. Väčšina vzoriek však priniesla dobré správy - aj mezi lacnými potravinami sa dajú nájsť tie kvalitné.

Aktuálny test párkov sme urobili trochu inak ako zvyčajne robievame potravinové testy. Nezamerali sme sa totiž na jeden druh párkov, ale nakúpili sme všetky možné druhy. Dôležité bolo, aby neobsahovali separát a zároveň sa zmestili do ceny 7 €/kg. Celkovo sa nám podarilo nakúpiť 15 výrobkov spĺňajúcich obe naše kritériá.

Párky prešli viacerými skúškami. Overovali sme splnenie deklarovaného obsahu mäsa a dali sme skontrolovať aj to, či sa vo výrobku predsa len nenachádza nedeklarovaný separát, alebo či výrobcovia nedoplnili mäso zamlčanou hydinovou alebo sójovou bielkovinou.

Párky neunikli ani senzorickému hodnoteniu. Toto trochu komplikovala pestrá zmes testovaných druhov párkov, pretože vedľa seba stáli jemné viedenské párky spolu s pikantnými spišskými. Pri ochutnávke sme preto kládli dôraz na to, nakoľko párky spĺňajú všeobecný štandard vzhľadu, chute a konzistencie.

Celkom na záver sme sa venovali deklaráciám na obaloch. Preverili sme celkový obsah tuku a na etiketách sme sledovali, či výrobcovia uvádzajú použitie niektorých látok, ktoré sú z nášho pohľadu zbytočné. Jednalo sa najmä o zlacňujúce prísady, akými sú rastlinné bielkoviny, škroby a vláknina, ale aj éčka zvýrazňujúce chuť a farbu párkov.


Testované párky (porovnat)


Přihlásit