Pred nadchádzajúcou sezónou zemiakových šalátov a chlebíčkov sme priniesli test sterilizovaných hráškov. Do nášho výberu sme nakúpili 21 vzoriek. V rámci porovnávania kvality na našom a zahraničnom trhu sme do testu zaradili aj rakúsky hrášok značky Bonduelle.
Overovali sme splnenie požiadaviek vyhlášky 157/2003 Zb. a hodnotili fyzikálne a chemické parametre - obsah minerálnych nečistôt, popola, celkovú kyslosť aj obsah soli. Veľký dôraz sme kládli na senzorickú kvalitu výrobkov. Známkovali sme vzhľad, konzistenciu, chuť, farbu aj celkový dojem. S fyzikálnymi vlastnosťami a senzorickým hodnotením súvisel aj ďalší meraný parameter - tvrdosť zŕn. Pomocou penetrometra sme merali jednak silu potrebnú na prerazenie šupky hrášku, v druhej skúške sme zisťovali silu pri tlačení do dužiny. V súvislosti s tvrdosťou sme skontrolovali aj obsah vápnika. Jeho vyššia koncentrácia by mohla poukazovať na použitie látok spevňujúcich konzistenciu hrášku.
Ďalej sme pokračovali tovaroznaleckým posúdením. Zisťovali sme mieru poškodenia hráškových zŕn, obsah voľných šupiek a dodržanie hmotnosti pevného podielu. Pozornosť sme venovali aj obalom. Zaujímalo nás, či sú konzervy vybavené očkom, aby sa dali jednoducho otvárať a ako sa s ním manipuluje. Kontrolovali sme aj to, či nie sú plechovky napadnuté koróziou.