Ako testujeme rychlovarné konvice

Podiel čiastkových skúšok na celkovom hodnotení rýchlovarných kanvíc

Praktické skúšky 45 %, ovládanie 30 %, hlučnosť 5 %, spotreba energie 5 %, bezpečnosť 5 %, spracovanie 10 %

Limity hodnotenia

Niektoré hodnotenia sú limitované, a preto celkový výsledok nezodpovedá váženému priemeru. Pozitívny chuťový test a závažné nedostatky v bezpečnosti limitujú celkovú známku.

Praktické skúšky

Pri testovaní bola použitá voda strednej tvrdosti 25 °F.

Varenie vody - pri varení jedného litra vody bol meraný čas od zapnutia po automatické vypnutie, ďalej teplota vody a spotreba elektrickej energie. Pri skúške s minimálnym množstvom vody sme kanvicu naplnili po značku minimálne množstvo vody. Zaznamenávali sme rovnaké ukazovatele. Čas potrebný na uvarenie sme kvôli porovnateľnosti výsledkov prepočítali na jeden liter vody, pretože kanvice nemajú rovnaké minimálne množstvo.

Preváranie - merali sme ako dlho voda v kanvici vrie bez toho, aby sa naďalej zvyšovala jej teplota.

Účinnosť filtra vodného kameňa - kanvica bola naplnená litrom vody, ktorú sme dali variť, cyklus sme zopakovali 20 krát; hodnotili sme veľkosť filtra, jeho umiestnenie, jednoduchosť vybratia a vloženia, jemnosť sieťky a množstvo zachyteného vodného kameňa.

Plastová pachuť vody - prevarená voda zo všetkých kanvíc v laboratóriu prešla chuťovým testom. Ochutnávka prebiehala tzv. trojuholníkovú metódou, každý člen tímu dostal vždy tri kalíšky s uvarenou vodou a mal rozpoznať, ktorý sa od ostatných líšil. Vzorky obsahovali vodu uvarenú v testovanej kanvici a vodu uvarenú v skle. Pri teste bola použitá destilovaná voda a pred ochutnávkou bola každá kanvica niekoľkokrát vyvarená. Pri ochutnávke sa nehodnotilo, či je konkrétna vzorka vody dobrá alebo zlá, ale či sa od ostatných líši.

Ovládanie

Pri skúškach ovládania sme hodnotili čiastkové vlastnosti a prvky výbavy v týchto oblastiach: návod na použitie, plnenie vodou, uchopenie a prenášanie, ovládanie, nalievanie, čistenie a uskladnenie.

Plnenie vodou: otváranie vrchnáka, zreteľnosť množstva vody, možnosť naplniť kanvicu bez otvorenia vrchnáka (cez zobáčik).

Uchopenie a prenášanie: ergonómia rukoväte, pohodlnosť úchopu, vyváženosť, hmotnosť kanvice s minimálnou náplňou vody a umiestnenie na základňu.

Ovládanie: prehľadnosť a prevedenie ovládacích prvkov, svetelná indikácia stavu kanvice.

Nalievanie: tesnosť vrchnáka, odkvapkávanie, rozdiel v nalievaní vody z kanvice naplnenej minimálnym a maximálnym množstvom vody, jednoduchosť vyprázdnenia kanvice a riziko popálenia ruky parou pri nalievaní.

Čistenie: jednoduchosť čistenia povrchu aj vnútra kanvice, náchylnosť k tvorbe odtlačkov prstov, nenáročná manipulácia s filtrom vodného kameňa a veľkosť hrdla kanvice.

Uskladnenie: možnosť uloženia kábla, hmotnosť a kompaktnosť kanvice.

Hlučnosť

Hlučnosť kanvíc sme posudzovali objektívnou metódou, teda pomocou prístroja umiestneného pol metra pred zapnutou kanvicou, ale aj subjektívne, kedy hladinu hluku hodnotili traja experti.

Spotreba energie

V rámci tejto skúšky sme hodnotili len spotrebu v režime stand-by, teda keď je prístroj zapojený do zásuvky, ale nie je v prevádzke. Spotrebu v prevádzke sme zohľadnili v skúške varenia litra vody.

Bezpečnosť

Všetky kanvice prešli bežným testom elektrickej bezpečnosti. Pri hodnotení teplotnej bezpečnosti sme postupovali podľa normy ČSN EN 13732-1. Pri skúškach chemickej bezpečnosti sme zisťovali, či sa do vody uvoľňujú polycyklické aromatické uhľovodíky (PAH), spomaľovače horenia (BFR), ťažké kovy alebo bisfenol A.

Prítomnosť BFR a PAH v prevarenej vode sme testovali extrakciou vodného výluhu trepaním do izooktánu. Identifikáciu BFR sme merali metódou plynovej chromatografie s hmotnostne spektrofotometrickým detektorom prevádzkovanom v móde negatívnej chemickej ionizácie. V prípade PAH sme použili techniku plynovej chromatografie s tandemovou hmotnostnou spektrometrickou detekciou v móde elektrónovej ionizácie. Bisfenol A sme stanovili metódou kvapalinovej chromatografie.

Ďalšie bezpečnostné testy: zapnutie kanvice s otvoreným vrchnákom, zapnutie prázdnej kanvice a naplnenie kanvice na 120 percent.

Prihlásiť