Čokoláda na varenie začína svoju kulinársku púť najčastejšie v miske (vo vodnom kúpeli) alebo v mikrovlnnej rúre, kde sa pri vyššej teplote rozpúšťa, aby mohla pokryť povrch dezertu. Čokoládový „finiš“ dokáže zákusok vylepšiť, ale je dobré si priznať, že ho dokáže aj pokaziť. Výsledok závisí od kvality zvoleného výrobku.
Presvedčili sme sa v obchodoch, že cenu nie je možné pri nákupe považovať za spoľahlivého radcu. Lepšie povedané neplatí, že 100 gramov čokolády za 15 € je horších ako 100 gramov za 20 €. Výraznejšie cenové rozdiely však bývajú ospravedlnené vyšším podielom kakaa a kakaového masla. Zaujímavé je, že naozajstnú čokoládu môžete kúpiť lacnejšie ako „nečokoládu“ určenú na varenie.
Nie je všetko čokoláda, čo tak vyzerá
Pri kupovaní čokolády na varenie sme sa, tak ako zvykneme, vcítili do kože bežného spotrebiteľa a mysleli sme na možné nástrahy, s ktorými sa môže stretnúť. Vybrali sme 15 čokolád s označením „na varenie“, alebo ich obaly varenie alebo pečenie nejakým spôsobom vyobrazujú. Keď sme ich dôkladne preštudovali, ukázalo sa, že 10 z nich predstavuje horká čokoláda a 3 patria medzi mliečne čokolády. Zvyšné 2 biele, boli rozpoznateľné na prvý pohľad. Podarilo sa nám uloviť aj 3 kúsky, ktoré majú s čokoládou spoločný iba tvar a farbu.
Nečokolády na varenie
Špeciálnou kapitolou sú tri „nečokolády“ pod značkami Norbi Update, Orion Na varenie a ZWC Millan Poleva na varenie, ktoré sa tiež dostali do nášho nákupného košíka. Trojica sa vyznačuje predovšetkým tým, že nemá s čokoládou nič spoločné, hoci tomu cenovky príliš nenasvedčujú. Kakaová pochúťka pod hlavičkou Orion so šikovným názvom „na varenie“, ktorá šikovne vypustila z názvu slovo čokoláda, neobsahuje dostatočné kvantum kakaovej sušiny (32 %). Nájdete v nej však popri kakaovom masle aj všetkých šesť povolených druhov exotického tuku a polyglycerylpolyricinoleát. To všetko v 200 gramoch za 1,60 €. Za takú cenu kúpite bez problémov aj skutočnú čokoládu.
V poleve na varenie z poľskej dielne ZWC Millan (0,60 €/100 g) zase môžeme nájsť potenciálne problematické čiastočne stužené rastlinné tuky, ako sú palmový a bambucký, a navyše ešte sójový a tekvicový olej spolu s 20 % kakaa. Niekoho možno prekvapí, že sa v jej zložení nachádza aj arašidová múčka, kakaová vláknina alebo sušená srvátka, čo sú zložky, na ktoré sme pri iných výrobkoch nenarazili.
Výrobok Update 1 Cake Sweet Dark (1,30 €/100 g) je oficiálne polevou so sladidlami. Svojím zložením sa akejkoľvek čokoláde vzďaľuje od začiatku zoznamu zložiek. Obsahuje sladidlo maltitol, palmový tuk, 18 % kakaa a spomínaný E 476. Bez zaujímavosti nie je ani upozornenie vzťahujúce sa k použitému maltitolu, že jeho „nadmerná konzumácia môže vyvolať laxatívne účinky“.
Čo kvalifikuje čokoládu na varenie?
Nie je veľmi prácne zistiť, že naša legislatíva je skúpa na slovo o čokoláde na varenie. Čokoládová vyhláška č. 76/2003 Zb. sa venuje horkej, mliečnej a bielej čokoláde, pre ktoré predpisuje konkrétne parametre. Čokoládu na varenie iba eviduje ako čokoládový druh, bez bližšej špecifikácie. Pre upresnenie dodajme, že ak hovoríme o čokoláde na varenie, rozumie sa tým horká čokoláda. Iná čokoláda na varenie už na obale býva špecifikovaná slovami mliečna, alebo biela.
Aký je rozdiel medzi bežnou čokoládou a čokoládou na varenie? Posledných 12 rokov nie je medzi nimi žiadny rozdiel. Aby sme sa dozvedeli príčinu ich rozdelenia a pochopili zotrvačnosť v označovaní čokolády určenej na varenie a pečenie, pátrali sme hlbšie v legislatívnej histórii. Vo vyhláške č. 334/1997 Zb., ktorá prestala platiť so vstupom do Európskej únie, sme odpoveď našli.
Čokoláda na varenie vtedy mala svoje vlastné požiadavky na kvalitu a mohla mať nižšiu kvalitu ako čokoláda horká. Nemusela obsahovať minimálne 14 % odtučnenej kakaovej sušiny ako horká čokoláda, ale iba 12 %. Namiesto minimálnych 35 % kakaovej sušiny požadovanej v horkej čokoláde bolo v čokoláde na varenie povolené minimum 30 %. Podiel kakaového tuku mali rovnaký - 18 % a viac. Od mája roku 2004, kedy sa zjednotili predpisy EÚ a nadobudla platnosť existujúca vyhláška, však čokoláda na varenie ako samostatný druh vymiera. Naďalej pre ňu platia rovnaké požiadavky ako pre základné druhy čokolády - horké, mliečne alebo biele, podľa toho, z ktorej z nich je odvodená. Po istom čase však môžeme pri čokoládach „nanovo“ nájsť aj pridaný exotický rastlinný tuk do 5 % hmotnosti - nie však na úkor kakaového masla.
Čokoládové kolónky
Základ čokolády tvorí kakaová hmota (kakaové maslo spolu s odtučnenou kakaovou sušinou), cukor a prípadne pridané sušené mlieko alebo mliečny tuk. V závislosti od toho, koľko čokoláda obsahuje tej ktorej zložky, alebo či vôbec nejakú obsahuje, sa čokolády legislatívne rozlišujú na horké, mliečne a biele.
V horkej a bielej čokoláde musí byť minimálne 18 %, respektíve 20 % kakaového masla. Vyhláška č. 76/2003 Zb. predpisuje v horkej a mliečnej čokoláde minimálny podiel odtučnenej kakaovej sušiny (14 %, respektíve 2,5 %) a kakaovej sušiny (35 %, respektíve 25 %), ktoré musia výrobcovia uvádzať na obaloch. Biela čokoláda informácie o obsahu kakaovej sušiny na obale mať nemusí. Keď ju výrobca uvedie, hovorí o podiele kakaového masla. Mliečne a biele čokolády majú tiež určené, koľko musia obsahovať najmenej mliečneho tuku (obe 3,5 %) a mliečnej sušiny (obe 14 %).
Ak sa vám do tejto chvíle zdala situácia medzi čokoládami celkom prehľadná, „čokoládová poleva“ (couverture chocolate) vnesie do výkladu trochu zmätku.
Slovo „poleva“ môže vyvolávať nedôveru voči kvalite tohto produktu, pretože sa ním môže označovať akákoľvek tmavá tuková hmota, ktorá čokoládu pripomína. Spojenie „čokoládová poleva“ alebo „poleva z čokolády“ alias „couverture chocolate“, však podľa legislatívy platnej v celej Únii, naopak značí, že takýto výrobok je kvalitnejší ako obyčajná horká čokoláda. Od čokoládovej polevy totiž vyžaduje, aby sa v nej nachádzalo aspoň 31 % kakaového masla, čo je oproti horkej čokoláde skoro dvojnásobok. Poleva môže byť aj z mliečnej čokolády, ale aj v tomto prípade platí, že musí byť tučnejšia než obyčajná mliečna čokoláda.
Môže to znieť neuveriteľne, ale čokoládovú polevu od našich výrobcov na trhu pravdepodobne nenájdete. My sme objavili čokoládovú polevu len medzi výrobkami zo zahraničia, a to v dvoch prípadoch: Vivani Feine Bitter Kuvertüre a Manner Kuvertüre. Avšak iba druhá z nich sa označuje aj u nás ako „poleva z mliečnej čokolády“. Dôležité je spomenúť, že prísnejšími nárokmi na čokoládovú polevu by prešli všetky čokolády na varenie uvedené v našej tabuľke, okrem tých z Kauflandu, Normy, Globusu a čokolády Figaro, ktoré nenaplnili obsah tuku požadovaný pre polevy. Pri nakupovaní čokolády na univerzálne kulinárske účely je preto najlepšie vybrať v podstate akúkoľvek, v ktorej je viac ako 31 % tuku.
Obal ako studnica informácií
Pri čokoláde na varenie zvyčajne oceňujeme dokonalú rozpustnosť a hladkú konzistenciu. Používa sa rôzne, často však končí ako glazúra zdobiaca povrch cukroviniek, koláčov alebo torty. Popri dekoratívnej funkcii je samozrejme dôležité dopriať jazyku aj chuťový pôžitok. Domáce cukrárky, cukrári, pekárky a pekári mávajú vlastné skúsenosti s rôznymi typmi čokolády a čokoládovej polevy, a preto asi siahajú po kvalite, ktorá sa im osvedčila. Avšak tí, ktorí chcú upiecť linecké koláčiky s chutným čokoládovým povrchom raz za rok, môžu tápať a siahnuť napríklad po výrobkoch, ktoré obchodníci ponúkajú za akčné ceny.
Aby sa sviatoční cukrári mohli v ponuke lepšie zorientovať, pripravili sme pre nich prehľadnú tabuľku. Výrobky sú v nej zoradené podľa povinne uvedeného obsahu kakaa, čiže kakaovej sušiny, ktorá hovorí o kvalite výrobku.
Kúzla s teplotou
Podať dokonalé cukrárske výkony znamená nielen vybrať kvalitnú čokoládu, ale ju aj správne použiť. Pokiaľ ju zohrievame, aby sme ju použili do cesta alebo krémov, nevyžaduje takú starostlivosť, ako keď sa s ňou chystáme polievať cukrovinky alebo torty.
Aby sa čokoládový povrch krásne leskol, aby sa s čokoládou dobre pracovalo, aby bola tvrdá a zároveň sa rozplývala na jazyku, je najlepšie zvoliť horkú čokoládu a pred polievaním ju temperovať. Práve temperovaním môžeme významne ovplyvniť kvalitu polevy. Cieľom temperovania je kakaové maslo stabilizovať a dosiahnuť, aby kryštalizovalo do optimálnej kulinárskej formy. Temperovaná čokoláda tuhne rýchlejšie a rovnomernejšie ako horúca.
Prakticky to znamená, že čokoládu pri rozpúšťaní stále miešame pri teplote do 50 ° C. Potom nasleduje chladenie na 26 ° C, ktoré môžeme dosiahnuť niekoľkými spôsobmi. Buď sa do roztavenej hmoty pridá nadrobno nasekaná čokoláda, alebo čokoládu chladíme premiešavaním vo vodnom kúpeli či rozotieraním po sklenenej doske (profesionáli používajú mramorovú). Keď sa potom znova zahreje na 32 °C horká, na 31 ° C mliečna a na 30 ° C biela, dôjde chladením k upevneniu nadobudnutých štruktúr. Dôležité je však dodržiavať predpísané teploty. Pri mliečnej čokoláde nemožno docieliť tak vysoký lesk ako pri horkej, príčinou je malá „spolupráca“ mliečneho tuku s kakaovým maslom.
Obsah kakaovej sušiny je súhrnný názov pre kakao spolu s kakaovým maslom. Rovnako ako klasická horká čokoláda, musí mať aj čokoláda na varenie minimálne 35 % kakaovej sušiny. Počítanie je tu jednoduché: čím viac kakaa, tým je čokoláda kvalitnejšia.
Najviac kakaa obsahujú podľa informácií na obale čokolády Lindt Cooking Dark 70 % Cocoa Intense a Vivani Feine Bitter Kuvertüre Bio - obe sa pýšia 70 % podielom. Vo väčšine čokolád na varenie sa však kakao pohybuje v množstve medzi 50 % a 54 %. Nemôžeme však povedať, že čokoláda s obsahom kakaa iba nad minimálnou, 35 % legislatívnou hranicou, je zlá. Výber záleží od toho, aká čokoláda vám chutí a koľko ste ochotní do plánovaného dezertu investovať - tie najkakaovejšie sú totiž jednoznačne najdrahšie (1,60 € za 100 g). Rozhodne sa však oplatí byť ostražití. Za veľkými cenovými rozdielmi sa skrýva väčšinou vyšší obsah kakaovej hmoty, ale môžu sa líšiť aj ceny produktov na kvalitatívne porovnateľnej úrovni. My sme zistili najmenej 35 % v 100 gramovej čokoláde Figaro Čokoláda na varenie, ktorú kúpite za 0,75 €. Z mliečnych čokolád čakajte najmenej kakaa v Manner Kuvertüre (29 %), 100 g stojí 1,15 €, tu však môže v cenovej politike hrať úlohu aj sila značky.
Kakaové maslo ako drahocenná surovina
Základnou surovinou v čokoláde je kakaové maslo. Výrobcovia kvalitnejších čokolád nešetria kakaovým maslom ani ho nedopĺňajú ďalšími tukmi, hoci sa ich použitie za určitých podmienok pripúšťa. Mliečny tuk ani exotické oleje nesmú nahrádzať kakaové maslo, ktoré sa v horkých čokoládach predpisuje v minimálnom množstve 18 %, v polevách 31 %.
tip dTestu
Prvá podmienka úspešného nákupu čokolády na varenie je vyhnúť sa produktom, ktoré čokoládu iba zdanlivo pripomínajú. Ak obal nemá názov „čokoláda“, potom ide o jej náhradu. Nákup náhrady čokolády neospravedlňuje ani cena, ktorá je porovnateľná s cenou čokolády a možno aj vyššia.
Ak chceme jesť, variť a piecť kvalitné a dobré veci, nemali by sme podceňovať kvalitu jednotlivých surovín. To platí aj pre čokoládu na varenie, preto odporúčame čítanie obalu aj zo zadnej strany, kde sa uvádzajú dôležité informácie. Čím je zloženie stručnejšie, tým lepšie. Čím je obsah kakaa vyšší, tým viac za svoje peniaze dostanete. Akákoľvek mliečna alebo horká čokoláda s obsahom tuku nad 31 % dobre poslúži aj ako čokoládová poleva.
Čokoládová poleva Vivani prekrstená prekladateľom na čokoládu na varenie sa chváli takmer 45 % obsahom kakaového masla. Nečudo, že poctivému podielu surovín zodpovedá aj cena čokolády. Pri zvyšných výrobkoch tvorí tuk väčšinou zhruba tretinu hmotnosti, avšak nie vo všetkých ide iba o kakaové maslo. Do troch čokolád výrobca pridal ešte mliečny tuk (Carla a obe čokolády Tesco). Mliečne a biele čokolády samozrejme mliečny tuk obsahujú.
Jediná čokoláda na varenie, ktorá obsahuje pridané rastlinné tuky, je Figaro, v ktorej hladšiu konzistenciu vylepšujú palmový olej a bambucký tuk. Celkovo obsahuje najmenej tuku zo všetkých porovnávaných.
Ešte doplňme, že na prítomnosť pridaných rastlinných tukov v čokoláde musí zákazníka upozorňovať osobitný text na obale blízko zloženia.
Čítanie na dlhé večery
Čítaním zloženia zavčasu zistíte, koľko kakaa môžete v čokoláde očakávať, alebo aký tuk obsahuje. Z tabuľky výživových hodnôt si môžete urobiť predstavu, koľko percent tuku obsahuje, a teda ako sa vám bude s čokoládou pracovať. Keď si potrebné údaje preštudujete už v obchode, môže vám to ušetriť dosť peňazí.
Ďalšia zaujímavá informácia, ktorú môžete sledovať na obale, je údaj o cukre. Cukor môže tvoriť zhruba štvrtinu čokolády, alebo aj viac ako polovicu hmotnosti výrobku, závisí to aj od obsahu kakaa. Platí tu nepriama úmera, čím menej kakaa, tým viac cukru (Vivani 27 g/100 g, respektíve Figaro 57,3 g cukru/100 g). Pokiaľ narazíte na čokoládu s podozrivo nízkym podielom cukru, bude pravdepodobne obsahovať umelé sladidlo. Ani v takom prípade však nemožno hovoriť o výhre, pretože umelé sladidlá závislosť od sladkého nekrotia.
Pozornosť venujte aj emulgátorom, bez ktorých sa drvivá väčšina čokolád nezaobíde. Ako emulgátor sa najčastejšie používa sójový lecitín, ktorým sa čokoláda stabilizuje a vylepšuje sa jej konzistencia. Niekedy sa však k čisto prírodnému lecitínu pridáva aj syntetický emulgátor, ktorý sme objavili v zozname ingrediencií niektorých čokolád na varenie. Bez emulgátora polyglycerylpolyricinoleátu, prídavnej látky s kódom E 476, proti ktorej majú niektorí výživoví odborníci veľké výhrady, sa nezaobišli čokolády Globus, Carla ani Figaro. Je otázkou, do akej miery je táto látka v čokoládach na varenie nevyhnutná, keď ju ostatní pri výrobe nepotrebujú.
Kakaový slovníček
Kakaová hmota - kakaový prášok spolu s kakaovým maslom a vlhkosťou; pridaním cukru z nej vzniká čokoládová hmota.
Kakaová sušina - obsah sušiny kakaových súčastí ako napríklad kakaová hmota, kakaový prášok, kakaové maslo. V našom texte píšeme kvôli zjednodušeniu o kakaovej sušine ako o kakau.
Kakaový prášok (kakao) - rozomletá kakaová hmota čiastočne zbavená tuku.
Kakaové maslo - tuk z vylisovaných rozdrvených a pražených kakaových bôbov; jeho kvalita ovplyvňuje chuť čokolády.
Čokolády na vaření
-
Lindt Cooking Dark 70 % Cocoa Intense
cena 90 Kč
hmotnost 200 g
cena za 100 g 45 Kč
obsah kakaové sušiny 70 %
podíl tuku 37 %
obsažené tuky kakaové máslo
cukry 34 %
emulgátory E 322
certifikace [n]
legislativní název čokoláda na vaření
země výroby Francie
výrobce/prodejce Lindt & Spüngli SAS, Francie
minimální trvanlivost 9/2017
-
Vivani Feine Bitter Kuvertüre Bio
cena 90 Kč
hmotnost 200 g
cena za 100 g 45 Kč
obsah kakaové sušiny 70 %
podíl tuku 44,9 %
obsažené tuky kakaové máslo
cukry 27 %
emulgátory [n]
certifikace Bio
legislativní název bio čokoláda na vaření hořká
země výroby Německo
výrobce/prodejce EcoFinia GmbH, Německo
minimální trvanlivost 6/2018
-
Tesco Plain Cooking Chocolate
cena 24 Kč
hmotnost 150 g
cena za 100 g 16 Kč
obsah kakaové sušiny 54 %
podíl tuku 33,3 %
obsažené tuky mléčný tuk, kakaové máslo
cukry 43 %
emulgátory E 322
certifikace [n]
legislativní název hořká čokoláda na vaření
země výroby Velká Británie
výrobce/prodejce Tesco Stores ČR a.s., Praha
minimální trvanlivost 11/2017
-
Kaufland/Stilla Dolce Čokoláda na vaření
cena 30 Kč
hmotnost 200 g
cena za 100 g 15 Kč
obsah kakaové sušiny 52 %
podíl tuku 29 %
obsažené tuky kakaové máslo
cukry 46 %
emulgátory E 322
certifikace [n]
legislativní název čokoláda na vaření
země výroby Polsko
výrobce/prodejce Kaufland Česká republika v.o.s., Praha
minimální trvanlivost 12/2017
-
Lidl/Fin Carré Cooking Chocolate
cena 30 Kč
hmotnost 200 g
cena za 100 g 15 Kč
obsah kakaové sušiny 52 %
podíl tuku 35 %
obsažené tuky kakaové máslo
cukry 45,6 %
emulgátory E 322
certifikace UTZ kakao
legislativní název čokoláda na vaření
země výroby Německo
výrobce/prodejce Solent GmbH & Co. KG, Německo
minimální trvanlivost 1/2/2018
-
Lindt A Cuisiner Extra Fondant
cena 90 Kč
hmotnost 200 g
cena za 100 g 45 Kč
obsah kakaové sušiny 51 %
podíl tuku 33 %
obsažené tuky kakaové máslo
cukry 50 %
emulgátory E 322
certifikace [n]
legislativní název čokoláda na vaření
země výroby Francie
výrobce/prodejce Lindt & Spüngli SAS, Francie
minimální trvanlivost 1/2017
-
Globus Čokoláda na vaření
cena 20 Kč
hmotnost 100 g
cena za 100 g 20 Kč
obsah kakaové sušiny 50 %
podíl tuku 28 %
obsažené tuky kakaové máslo
cukry 50 %
emulgátory E 322, E 476
certifikace [n]
legislativní název čokoláda na vaření
země výroby Francie
výrobce/prodejce Globus ČR, k.s., Praha
minimální trvanlivost 3/2018
-
Norma/Vanessa Čokoláda na vaření
cena 20 Kč
hmotnost 100 g
cena za 100 g 20 Kč
obsah kakaové sušiny 50 %
podíl tuku 29 %
obsažené tuky kakaové máslo
cukry 47 %
emulgátory E 322
certifikace [n]
legislativní název hořká čokoláda
země výroby Polsko
výrobce/prodejce Ludwig Schocolade GmbH & Co. KG, Německo
minimální trvanlivost 19/2/2018
-
Carla Čokoláda na vaření 44 %
cena 20 Kč
hmotnost 100 g
cena za 100 g 20 Kč
obsah kakaové sušiny 44 %
podíl tuku 31 %
obsažené tuky kakaové máslo, mléčný tuk
cukry 52 %
emulgátory E 322, E 476
certifikace [n]
legislativní název čokoláda na vaření
země výroby Česká republika
výrobce/prodejce Carla spol. s r.o., Dvůr Králové nad Labem
minimální trvanlivost 26/2/2017
-
Figaro Čokoláda na vaření
cena 20 Kč
hmotnost 100 g
cena za 100 g 20 Kč
obsah kakaové sušiny 35 %
podíl tuku 27,5 %
obsažené tuky palmový olej, bambucký tuk, kakaové máslo, mléčný tuk
cukry 57,5 %
emulgátory E 322, E 476
certifikace [n]
legislativní název hořká čokoláda
země výroby Slovensko
výrobce/prodejce Mondelez Czech Republic s.r.o., Praha
minimální trvanlivost 8/6/2017
Mléčné čokolády na vaření
-
Tesco Milk Cooking Chocolate
cena 24 Kč
hmotnost 150 g
cena za 100 g 16 Kč
obsah kakaové sušiny 34 %
podíl tuku 36,1 %
obsažené tuky kakaové máslo, mléčný tuk
cukry 50,7 %
emulgátory E 322
certifikace [n]
legislativní název mléčná čokoláda na vaření
země výroby Velká Británie
výrobce/prodejce Tesco Stores ČR a.s., Praha
minimální trvanlivost 10/2017
-
Lindt Cooking Milk 30 % Cocoa Creamy
cena 90 Kč
hmotnost 180 g
cena za 100 g 50 Kč
obsah kakaové sušiny 30 %
podíl tuku 32 %
obsažené tuky kakaové máslo, mléčný tuk
cukry 55 %
emulgátory E 322
certifikace [n]
legislativní název mléčná čokoláda na vaření
země výroby Francie
výrobce/prodejce Lindt & Spüngli SAS, Francie
minimální trvanlivost 9/2017
-
Manner Kuvertüre
cena 62 Kč
hmotnost 200 g
cena za 100 g 31 Kč
obsah kakaové sušiny 29 %
podíl tuku 31,6 %
obsažené tuky kakaové máslo, mléčný tuk
cukry 57,3 %
emulgátory E 322
certifikace UTZ kakao
legislativní název poleva z mléčné čokolády
země výroby Rakousko
výrobce/prodejce Josef Manner & Comp. AG, Rakousko
minimální trvanlivost 3/8/2017
Bílé čokolády na vaření
-
Vivani Weisse Kuvertüre
cena 90 Kč
hmotnost 200 g
cena za 100 g 45 Kč
obsah kakaové sušiny 30 %
podíl tuku 37,9 %
obsažené tuky kakaové máslo, mléčný tuk
cukry 52,3
emulgátory E 322
certifikace Bio
legislativní název bílá čokoláda na vaření
země výroby Německo
výrobce/prodejce EcoFinia GmbH, Německo
minimální trvanlivost 7/2017
-
Tesco White Cooking Chocolate
cena 24 Kč
hmotnost 150 g
cena za 100 g 16 Kč
obsah kakaové sušiny 26 %
podíl tuku 34,8 %
obsažené tuky kakaové máslo, mléčný tuk
cukry 53,8
emulgátory E 322
certifikace [n]
legislativní název bílá čokoláda na vaření
země výroby Velká Británie
výrobce/prodejce Tesco Stores ČR a.s., Praha
minimální trvanlivost 10/2017