Test údených lososov 2016

Publikováno v časopise 11/2016

Ak sa objavia na studenej mise chlebíčky s lososom, pravdepodobne zmiznú ako prvé. Ružová tučná ryba ako lahôdka pre výnimočné chvíle je veľmi obľúbená. Preto aj nás znepokojili presakujúce správy o rizikových chemikáliách, ktoré údajne kontaminujú lososie mäso. Dali sme analyzovať desať vzoriek údených lososov z fariem, ktoré by mali byť v tomto ohľade najrizikovejšie. Nemilé prekvapenie nás síce čakalo, avšak hlavná správa je dobrá - internetové zvesti sa nepotvrdili.

Údený losos patrí medzi veľmi príjemné lahôdky, avšak spolu s ním vyplávajú na povrch aj nepríjemné správy. Lososie populácie sú v moriach ohrozené rybolovom, zákazníci sa ich však nechcú vzdať, a preto sa lososy chovajú na farmách. Ale ani tie nie sú bez chyby. Premnožujú sa v nich parazity a v boji proti nim sa používajú pesticídy, ktoré sa môžu spolu s ďalšími chemikáliami ukladať v tuku rýb. Môžeme teda lososa jesť bez obáv?

Nakúpili sme desať vzoriek údených lososov z farmového chovu a dali sme ich dôkladne otestovať. Zaujímala nás ich chemická a mikrobiálna bezpečnosť, množstvo tuku, aj výživovo významné omega-3 a omega-6 mastné kyseliny. Posudzovali sme aj ich senzorickú kvalitu.

Najviac zvedaví sme boli na výsledky chemických skúšok. Zisťovali sme obsah pesticídov, dioxínov, polychlórovaných bifenylov aj ťažkých kovov. Ďalšou skúškou bezpečnosti bolo mikrobiologické vyšetrenie, ktorým prešlo deväť vzoriek s čistým štítom. Desiaty, Salmon NorwegianTraditionally Smoked značky Connoisseur, neuspel pre výrazne nadlimitné množstvo nebezpečných baktérií Listeria monocytogenes. O tomto zistení sme našich čitateľov informovali už v priebehu testovania.

Test priniesol veľa dobrých správ, ale bohužiaľ aj jedno nepríjemné prekvapenie. Lososy boli bezpečné, vyhovovali aj po stránke senzorickej. Niekde však postrácali svoj rybí tuk.


Testované uzení lososi (porovnat)


Přihlásit