Test prekvapkávacích kávovarov 2016

Sdílejte

Publikované v časopise 10/2016

Po otestovaní kapsľových, automatických aj pákových kávovarov sme zamerali pozornosť na skupinu takzvaných prekvapkávačov. Porovnali sme schopnosti a vlastnosti 14 modelov. Priemerné ceny sa pohybujú v rádoch desiatok až stoviek euro. Prístroje sú v podstate jednoduché, takže sa ľahko ovládajú. Káva však bola dobrá iba v štyroch prípadoch, ostatné prekvapkávače pripravili chuťovo priemerný nápoj.

Porovnali sme schopnosti a vlastnosti 14 modelov. Hodnotili sme senzorické vlastnosti kávy, jednoduchosť ovládania, teplotu kávy (ihneď po uvarení a rýchlosť chladnutia), účinnosť extrakcie (respektíve stratu vody na ceste zo zásobníka do kanvice), rýchlosť prípravy kávy, spotrebu energie (v rôznych režimoch prevádzky) aj náročnosť procesu odvápnenia (frekvenciu odvápňovacieho programu, časovú náročnosť a jednoduchosť postupu).

Z celkového počtu 14 otestovaných prístrojov dostali len štyri dobrú známku za senzorické vlastnosti nápoja. Bol medzi nimi aj víťaz testu. Ďalších desať modelov pripravilo kávu priemernej chuti. Hodnotili sme zložky chuti typické pre tento nápoj, arómu aj vzhľad. Jednoduchosť používania potvrdzuje mnoho veľmi dobrých a dobrých známok, ktoré sme udelili v desiatich čiastkových skúškach ovládania. Len v dvoch prípadoch sme museli siahnuť po uspokojivej známke za náročnejšiu údržbu.

Prekvapkávače dokážu vďaka integrovanej platničke udržať teplotu nápoja. Pri skúškach sme vypozorovali, že niektoré modely lepšie udržujú teplotu pri väčšom množstve nápoja v kanvici. Zistili sme aj to, že teplota kávy ihneď po uvarení je pri minimálnom naplnení zásobníka vody nižšia ako pri maximálnej náplni. Kávovary vybavené termokanvicou dokážu udržať teplotu nápoja dlhé hodiny. Napríklad káva vo víťaznom prístroji mala po dlhšom čase teplotu len o 13 °C nižšiu než hneď po uvarení.

Stratu vody na ceste medzi zásobníkom a kanvicou sme sledovali pri  skúškach účinnosti extrakcie. Z dvoch čiastkových testov vyplynulo, že pri naplnení zásobníka na minimum sa stráca viac vody ako pri maximálnej náplni. Najhoršie hodnotené prekvapkávače majú len 80 %, respektíve 70 % účinnosť extrakcie. Pri maximálnej náplni zásobníka vody sa strata pohybuje maximálne okolo 10%.

Pri  skúškach rýchlosti prípravy kávy sme merali za aký dlhý čas sa nahreje voda, aj čas potrebný na prekvapkanie prvej šálky pri minimálnej aj maximálnej náplni zásobníka vody. Prekvapkávače zvládnu uvariť prvú šálku kávy rýchlejšie pri maximálnej náplni zásobníka vody ako pri minimálnej. Logicky by sa dalo predpokladať, že to bude práve naopak. Víťaz testu zvládne pripraviť prvú šálku za 62 sekúnd (maximálna náplň), respektíve za 90 sekúnd (minimálna náplň). Najrýchlejší prekvapkávač v teste zvládne pri maximálnom naplnení zásobníka vody prekvapkať prvú šálku za 55 sekúnd, pri minimálnej náplni za 59 sekúnd.

Ďalšie zaujímavé podrobnosti a výsledky testu sa dozviete v celej verzii článku.


Testované výrobky - kávovary (porovnat)

Databáze testovaných výrobků

Kávovary 2015 (14 výrobků)
poslední aktualizace: 30.9.2016


Prihlásiť