Ako testujeme kávovary

Podiel čiastkových skúšok na celkovom hodnotení prekvapkávacích kávovarov:

Senzorické hodnotenie 20 %, ovládanie 25 %, teplota kávy 15 %, teplota kávy v termo kanvici 10 %, účinnosť extrakcie 5 %, rýchlosť prípravy 5 %, spotreba elektrickej energie 5 %, odvápnenie 10 %, návod na použitie 5 %.

Limity hodnotenia

Niektoré čiastkové hodnotenia môžu byť limitované hraničnou hodnotou. V takom prípade nemusí celkové hodnotenie zodpovedať váženému priemeru čiastkových hodnotení.

Senzorické hodnotenie

Skupina 30 kvalifikovaných ochutnávačov kávy hodnotila pomocou slepého testu zložky chuti typické pre tento nápoj, arómu aj vzhľad. Pri príprave sme použili 50 gramov mletej kávy na liter vody. Vo všetkých skúškach bol použitý rovnaký druh mletej kávy a rovnaký typ filtrov kávy. Ak bol prístroj vybavený nastavením arómy, ochutnávali sme dve šálky - jednu so strednou a druhú s najvyššou intenzitou arómy.

Ovládanie

Hodnotenie ovládania zahŕňa všetky aspekty bežného používania prístroja: plnenie zásobníka vody, manipuláciu s držiakom filtra, zapnutie a ovládanie prístroja, viditeľnosť a zrozumiteľnosť značiek a symbolov, nalievanie kávy, čistenie a údržbu, uskladnenie aj hlučnosť.

Teplota kávy

Teplotu sme merali sa v strede kanvice; v sklenenej kanvici sme ju merali ihneď po uvarení a 15 aj 30 minút po uvarení a po státí na  ohrievacej platničke. Ak bol kávovar vybavený termo kanvicou, merala sa teplota ešte po 1, 2 a 4 hodinách po uvarení.

Účinnosť extrakcie

Sledujeme pri nej stratu vody na ceste medzi zásobníkom a kanvicou. Postupujeme podľa normy STN EN 60661. Používa sa pritom minimálne a maximálne množstvo vody v zásobníku a pomer mletej kávy 50 g/l.

Ďalej testujeme správanie prístroja pri maximálnom množstve vody v zásobníku a kávy vo filtri. Postupujeme podľa návodu na použitie; pokiaľ nebolo uvedené max. množstvo kávy, použili sme 60 g/l. Sledujeme správanie a efektivitu filtrov a prípadné znečistenie hotovej kávy v kanvici.

Rýchlosť prípravy

Postupujeme opäť podľa normy STN EN 60661. V laboratóriu meriame za aký dlhý čas sa nahreje voda, ale aj čas potrebný na vyprodukovanie prvej šálky pri minimálnom aj maximálnom naplnení zásobníka vodou.

Spotreba elektrickej energie

Spotrebu meriame pri príprave maximálneho aj minimálneho množstva nápoja, počas polhodinového zohrievania kanvice aj v pohotovostnom režime.

Prihlásiť