Ako vybrať vstavanú rúru

Obsah listopadového dTestu

Aktuální číslo časopisu dTest 11/2018 Obsah listopadového dTestu

Aktualizováno: 25.10.2016

Predovšetkým je potrebné si vopred rozmyslieť, na čo všetko hodláte rúru používať. Modely s viacerými funkciami bývajú drahšie, no ich využitie je výrazne širšie. Vstavané rúry oproti voľne stojacim modelom zaberajú menej miesta a môžu byť štýlovým dizajnovým doplnkom.

Inštalácia je najjednoduchšia pri robení novej kuchyne. Ďalej je vhodné odhadnúť, koľko jedla budete potrebovať ohrievať. Ak v rúre hodláte pripravovať jedlo pre veľkú rodinu, radšej siahnite po výrobku s väčším využiteľným objemom.

  • Nižšie uvádzame niekoľko tipov, na ktoré sa pri výbere rúry v obchode oplatí myslieť:
  • vnútorný priestor je praktickejší, ak má dve svetlá, budete tak mať lepší prehľad o stave pripravovaného pokrmu;
  • v predajni si zároveň overte, či sú dvierka dostatočne transparentné a aká náročná je manipulácia s nimi (niektoré modely vyžadujú veľa sily);
  • nadmernému zahrievaniu vonkajších častí rúry pri pečení môže zabrániť väčší počet vrstiev skla. Dve vrstvy sú úplné minimum, tri poslúžia lepšie. Rúry s pyrolýzou potom majú často štyri vrstvy;
  • bočné teleskopické koľajnice/pojazdy sú výhodou, bezpečnostné zámky alebo poistky na nich už výhodou byť nemusia, pretože hrozí komplikácia pri manipulácii s plechmi;
  • niektoré rúry sú vybavené klasickým otočným grilom vhodným na prípravu kuraťa. Nechajte si však v predajni predviesť a sami si vyskúšajte, ako sa s ním zaobchádza, pretože jeho správne umiestnenie v rúre býva často problematické;
  • antikorová povrchová úprava v okolí tlačidiel je nepraktická, pretože na nej zostávajú odtlačky prstov. V okolí kontrolného panela je najlepší sklenený povrch, ktorý možno ľahko udržiavať;
  • ak je rúra vybavená otočnými ovládačmi, výhodou je, ak je možné ich zasunúť (jednoduchšia údržba). Dotykové ovládanie si v predajni vyskúšajte. Niektoré modely vyžadujú pomerne silný stisk;
  • rúry s digitálnym nastavením teploty sú všeobecne presnejšie ako predchádzajúce modely s nastavením mechanickým;
  • čím dlhšia rúčka dvierok, tým lepšie.

Údržba

Aby bolo akékoľvek riziko pri používaní rúry minimalizované pokiaľ možno na nulu, nezabudnite si pred prvým použitím dôkladne prečítať priložený návod. Ľahko sa môže stať, že tak objavíte funkciu alebo vlastnosť, o ktorej ste pri nakupovaní ani nemuseli tušiť. Snažte sa, aby bol vnútrajšok prístroja čistý. Zvyšky pripečeného jedlá sú nielen nevábne, no časom môžu spotrebič aj poškodiť. Povrch prístroja preto utierajte navlhčenou handrou, môžete použiť aj malé množstvo čistiaceho prostriedku. Taktiež dávajte pozor na to, aby ste pri čistení nepoškodili enamelový povrch. Pri jeho narušení by mohlo ľahko dochádzať ku korodovaniu a tým pádom aj skráteniu životnosti. Dbajte tiež na opatrné čistenie ovládacieho panela. Kontrolujte, či je kábel aj zástrčka v poriadku.

Ďalej uvádzame zoznam troch funkcií, ktoré výrobcovia označujú ako samočistiace a o ktorých sme písali už po teste indukčných sporákov:

Udržiavanie vnútra rúry v čistote je veľmi otravná činnosť. Niektoré modely sú preto vybavené samočistiacimi funkciami.

Aquaclean − na čistenie sa používa hlboký plech naplnený vodou umiestnený na dne nádoby. Na rúre zapnete príslušný program, rúra sa ohreje a odparovaná voda zmäkčí spálené zvyšky jedla. Tie by sa potom mali dať ľahšie odstrániť. V tomto prípade sa však o samočistiacej funkcii hovoriť nedá.

Katalytické steny − sú vyrobené z mikroporézneho smaltovaného materiálu, ktorý sa za určitých podmienok, dalo by sa povedať, aktivuje a spáli na sebe prilepené zvyšky tuku a mastnoty. Nevýhodou tohto systému je, že katalytické steny majú určitú životnosť a po niekoľkých rokoch je nutné ich vymeniť. Navyše dochádza k prenikaniu „nečistôt“ aj za tieto steny. Na strope, zadnej stene ani na dne rúry navyše žiadne katalytické panely nie sú, takže raz za čas je potrebné vyčistiť rúru pomocou chemických prípravkov.

Pyrolýza − vnútro rúry sa zahreje na teplotu 500 °C, pri ktorej dôjde k spáleniu všetkých organických zvyškov vnútri rúry. Po skončení programu stačí zotrieť mokrou handričkou prach z dna rúry a je hotovo. Výrobca uvádza, že pri pravidelnom používaní dokáže pyrolýza obnoviť rúru do továrenského stavu.

Najčastejšie problémy rúr

Ak nie ste vyškolený odborník, príliš veľa opráv vykonať nemôžete. Vaša úloha by sa v ideálnom prípade mala obmedziť na preventívnu údržbu a čistenie spotrebiča. Ak spozorujete, že sa vaša rúra nespráva tak, ako by mala, skontrolujte pripojenie do elektrickej siete, nastavený program prípravy jedla alebo či sú dvierka dovreté. Akékoľvek iné problémy radšej zverte odborníkom. Na najčastejšie poruchy vstavaných rúr sme sa opýtali odborníkov.

Spätný odber, likvidácia, recyklácia

Väčšina častí balenia, v ktorých rúru kúpite, je zložená z recyklovateľných materiálov. Ak vám rúra doslúži, rozhodne ju nezaradíte medzi zmesový komunálny odpad. Informuje o tom aj symbol prečiarknutého kontajnera na výrobku. Spotrebič totiž obsahuje materiály, ktoré by pre životné prostredie predstavovali zbytočnú záťaž. Rúru by tak mal na konci života čakať jediný osud, a tým je prevoz do zberného dvora.

Databáze testovaných výrobků

Vstavané rúry (11 výrobků)
poslední aktualizace: 2.8.2018


Prihlásiť