Test nátierok z lieskovcov a kakaa 2016

Publikované v časopise 10/2016

Aká je ideálna nátierka z lieskovcov a kakaa? V legislatíve (ani inde) sa nedočítate, čo by správne nátierka mala obsahovať, napriek tomu môžeme pomerne presne určiť, čo v nej byť nesmie. Nachádzajú sa v nej nežiaduce látky? Je Nutella z Nemecka rovnaká ako Nutella vyrobená v Poľsku alebo Taliansku? Vzorky sme odoslali do laboratória, aby sme to zistili. Drvivá väčšina s prehľadom obstála, jednej vzorke sme znížili známku za stopy kadmia a atypickú chuť.

Tentoraz sme sa zamerali na nátierky z lieskovcov a kakaa, ktoré sme analyzovali v laboratóriu. Na otestovanie sme vybrali tie, ktoré obsahom orechov pripomínajú nátierku Nutella. Nutella je originálny výrobok, a preto sme ho považovali za vzor optimálnej chuti. Jeho história siaha do 60. rokov minulého storočia. Preto sa môžu ostatné nátierky, ktoré sa objavili neskôr, považovať za jej napodobeniny. Práve tie najpodobnejšie, ktoré obsahovali 13 % lieskových orechov, sme poslali spolu s originálom do laboratória.

Zisťovali sme, koľko obsahujú kakaa, kvalitu použitého tuku, aj to, či neobsahujú nežiaduce látky v podobe mykotoxínov, kadmia a polycyklických aromatických uhľovodíkov. Samozrejme, že sme dali odborníkom posúdiť aj zmyslovú kvalitu nátierok. Popri tom sme posúdili špeciálnym senzorickým porovnávacím testom 5 výrobkov Ferrero Nutella: jednu talianskej, jednu nemeckej a tri poľskej výroby, ktoré sme nakúpili v Česku, Poľsku a Slovinsku. Naším cieľom bolo zistiť, či je Nutella na rôznych európskych trhoch rovnaká.


Lískooříškové pomazánky (porovnat)

Pomazánky bez mléka (porovnat)


Prihlásiť