Test vstavaných rúr 2016

Publikované v časopise 10/2016

Správna rúra nesmie byť žiadna „trúba”. Naopak by mala adekvátne reagovať na nastavené parametre pečenia a zahriať sa na požadovanú teplotu. Hneď na začiatku môžeme vytrúbiť, že žiadny z 13 testovaných vstavaných modelov nebol pohromou. Ale ani žiadny zázrak. Rozdiely sme však našli a známky klesali hlavne pri kolísajúcej teplote, náročnom čistení alebo prílišnom zohrievaní vonkajšieho povrchu rúry.

Príjemná vôňa unikajúca z útrob rúry pri pečení obľúbeného jedla vie navodiť pohodovú domácu atmosféru. Pečenie dokázalo v prehistorických časoch výrazne zlepšiť životný komfort ľudí, ktorí prestali byť závislí od surového alebo sušeného mäsa a rastlinnej stravy. Prvé pece začali ľudia stavať v strednej Európe zhruba pred 31 tisíc rokmi. Išlo viac-menej o jamy vyhĺbené pod špeciálnymi stanmi, kde sa pieklo napríklad mamutie mäso. V dnešných rúrach síce kus mamutieho mäsa neupečiete, ale vďaka všestranným funkciám pripravíte široké spektrum rôznych pokrmov.

Väčšina testovaných vstavaných rúr disponuje tromi základnými spôsobmi ohrevu: tradičným konvenčným (horné aj dolné vyhrievacie teleso), horným grilom a horúcim vzduchom. Ventilátor umiestnený v zadnej časti rúry rozháňa zohriaty vzduch a uľahčuje jeho rovnomerné prúdenie po celom vnútrajšku. Rúra s najskromnejšou výbavou, je najlacnejší model v našom teste - Zanussi ZOB131X. Zo spomínaných spôsobov ohrevu disponuje iba konvenčným.

Náš test pozostával z niekoľkých čiastkových skúšok. Najväčšiu váhu mala kvalita pečenia. Skúšali sme schopnosť rúry piecť mäso, pečivo, ale aj to, či dokáže horúci vzduch rovnomerne distribuovať po celom vnútornom priestore. Sledovali sme aj rýchlosť predhriatia rúry, presnosť a stabilitu nastavenia teploty, spotrebu elektrickej energie, jednoduchosť ovládania vrátane čistenia, hlučnosť a teplotnú aj elektrickú bezpečnosť.


Testované vestavné trouby (porovnat)


Prihlásiť