V dávnych časoch ľudia sušili potraviny na priamom slnku a vetre, dnes sušia napríklad na kúrení, podkladajú potraviny novinami alebo papierom na pečenie. Tieto metódy sú však časovo náročné a bežný spotrebiteľ na to väčšinou nemá čas ani priestor. Pokiaľ sušíte radi a často, zakúpením sušičky potravín rozhodne nič nestratíte. Veľkú dieru do rodinného rozpočtu vám jej kúpa neurobí (prístroje v našom teste sa pohybujú v cenovom rozpätí od 25 do 75 euro) a získate šikovného pomocníka.
Sušenie je v porovnaní so zaváraním či zamrazovaním veľmi šetrné k vitamínom. Výnimkou je vitamín C, ktorý sa pri procese sušenia stráca približne o 80 %, a beta karotén, ktorého podiel sa znižuje o polovicu. Počas testovania sme sušili vo všetkých prístrojoch päť druhov potravín. Niektorým prístrojom spôsobovalo problémy sušenie jahôd a hrozna, ktoré obsahujú veľa vody, aj mäsa, ktoré patrí z hľadiska sušenia k náročnejším.
Za najdôležitejšie kritérium pri posudzovaní kvality sušenia sme považovali zmyslové vlastnosti usušených potravín. Okrem chuti sme v rámci senzorických skúšok sledovali aj rovnomernosť usušenia kusov z rovnakého plátu a tiež konzistenciu po dvadsiatich štyroch hodinách.
Nepríjemným aspektom niektorých prístrojov bolo veľmi dlhé sušenie, ktoré trvalo dlhšie než jeden deň a hlučnosť.