Test sušičiek potravín 2016

Publikované v časopise 8/2016

Záhradkárov aj hubárov v súvislosti s úrodou ovocia, zeleniny či húb na konci leta obvykle trápi otázka „kam s nimi?“ Jedným zo šetrných spôsobov, ako plody spracovať a uchovať na neskoršiu konzumáciu, je sušenie. Do laboratória sme preto poslali 14 sušičiek potravín dostupných na našom trhu. Dali sme posúdiť ich kľúčové parametre, teda schopnosť sušenia, jednoduchosť ovládania a hlučnosť.

V dávnych časoch ľudia sušili potraviny na priamom slnku a vetre, dnes sušia napríklad na kúrení, podkladajú potraviny novinami alebo papierom na pečenie. Tieto metódy sú však časovo náročné a bežný spotrebiteľ na to väčšinou nemá čas ani priestor. Pokiaľ sušíte radi a často, zakúpením sušičky potravín rozhodne nič nestratíte. Veľkú dieru do rodinného rozpočtu vám jej kúpa neurobí (prístroje v našom teste sa pohybujú v cenovom rozpätí od 25 do 75 euro) a získate šikovného pomocníka.

Sušenie je v porovnaní so zaváraním či zamrazovaním veľmi šetrné k vitamínom. Výnimkou je vitamín C, ktorý sa pri procese sušenia stráca približne o 80 %, a beta karotén, ktorého podiel sa znižuje o polovicu. Počas testovania sme sušili vo všetkých prístrojoch päť druhov potravín. Niektorým prístrojom spôsobovalo problémy sušenie jahôd a hrozna, ktoré obsahujú veľa vody, aj mäsa, ktoré patrí z hľadiska sušenia k náročnejším.

Za najdôležitejšie kritérium pri posudzovaní kvality sušenia sme považovali zmyslové vlastnosti usušených potravín. Okrem chuti sme v rámci senzorických skúšok sledovali aj rovnomernosť usušenia kusov z rovnakého plátu a tiež konzistenciu po dvadsiatich štyroch hodinách.

Nepríjemným aspektom niektorých prístrojov bolo veľmi dlhé sušenie, ktoré trvalo dlhšie než jeden deň a hlučnosť.


Testované sušičky potravin (porovnat)


Prihlásiť