Ako vybrať fritézu

Obsah aprílového dTestu

Aktuální číslo časopisu dTest 4/2024 Obsah aprílového dTestu

Sdílejte

Aktualizováno: 28.12.2020

Vyprážať sa dá aj na panvici, no ak si na hranolčekoch alebo chrumkavých kúskoch pochutnávate často, je dobré porozmýšľať o kúpe fritézy, ľudovo „friťáku“. Potraviny pripravíte za kratší čas a pohodlnejšie. S teplovzdušnou fritézou navyše ani nemusíte používať veľké množstvo oleja.

Aby ste si vybrali fritézu, ktorá bude vyhovovať práve vám, mali by ste si v prvom rade uvedomiť, čo od nej chcete.

Najprv sa zamyslite nad tým, ako často ju budete používať. Ak vyprážate niekoľkokrát v týždni, je dobré vybrať rozmerovo taký prístroj, pre ktorý nájdete v kuchyni stále miesto. Pri výbere nezabudnite na dĺžku kábla. Nemal by byť ani príliš dlhý, aby sa vám pri práci v kuchyni nezamotal, ani veľmi krátky, aby dočiahol tam, kam potrebujete. V našom teste sa vyskytovali výrobky, ktorých káble sa pohybovali v rozpätí od približne 80 doC120 centimetrov.

Denne alebo raz za mesiac?

Ak vyprážate napríklad len párkrát za mesiac, zamerajte sa pri výbere fritézy na jej veľkosť a tvar. Budete ju zrejme prenášať a skladovať, a preto by nemala byť príliš objemná ani ťažká. Rozmery prístrojov sa pohybujú zhruba od 2,5 kg do 5 kilogramov, a tak si v tomto prípade vyberte radšej ten ľahší.

Keď si ujasníte, ako často budete prístroj používať, zamyslite nad tým, pre aký veľký počet ľudí budete vo fritéze najčastejšie pokrmy pripravovať. Objem daného prístroja si zvoľte podľa toho. V našom teste sa maximálne objemy potravín pohybovali v rozpätí od 350 gramov až do 1,5 kilogramu. Je teda na vás, akú objemnú fritézu si zvolíte. Počítajte však s tým, že fritézy s väčším objemom môžu spotrebovávať väčšie množstvo energie.

Páči sa vám pohľad z okna?

K praktickým funkciám fritézy patrí napríklad pozorovacie okienko, ktoré umožňuje sledovať priebeh fritovania. K ďalším výhodám patrí napríklad možnosť naprogramovať čas alebo teplotu.

Klasika aj horúci vzduch

Okrem klasických fritéz, ktoré fungujú na princípe výhrevnej špirály ovládanej termostatom a potraviny sa v nich fritujú v koši úplne ponorené v oleji, existujú aj fritézy teplovzdušné. Tie pripravujú pokrmy horúcim vzduchom, ktorý prúdi vnútri fritovacej nádoby. Na prípravu potravín v týchto prístrojoch stačí minimálne množstvo oleja (na jeden kilogram hranolčekov stačí približne jedna polievková lyžica). Pokrmy v nich pripravené nemusia byť také lahodné ako tie z klasických fritéz, ale mali by byť vďaka menšiemu množstvu použitého tuku zdravšie. Tieto modely sú často multifunkčnými prístrojmi a okrem vyprážania sľubujú možnosť upiecť napríklad aj pizzu, alebo koláče.

Čo sa ešte môže hodiť?

Teplovzdušné fritézy môžu byť vybavené mnohými vylepšeniami ‑ niektoré sú užitočné, iné menej. Lepšie vybavené modely môžu obsahovať niektoré z nasledujúcich prvkov.

Miešacia lopatka

Niektoré modely sa predávajú s lopatkou, ktorá pokrm v priebehu fritovania premiešava. Teoreticky by tak malo byť zabezpečené rovnomerné fritovanie bez nutnosti miešať obsah košíka manuálne.

Rotujúce košíky

Pomerne vzácnym vylepšením sú rotujúce koše. Fungujú v podstate podobne ako vyššie spomínané miešacie lopatky.

Databáze testovaných výrobků

Teplovzdušné fritézy (22 výrobků)
poslední aktualizace: 2.3.2023
Teplovzdušné fritézy 2021 (30 výrobků)
poslední aktualizace: 30.12.2020
Fritézy (15 výrobků)
poslední aktualizace: 2.6.2016


Prihlásiť