Ako testujeme vepřové konzervy

Podiel čiastkových skúšok na celkovom hodnotení

Obsah mäsa 35 %, senzorické hodnotenie 30 %, obsah tuku a vody 15 %, nežiaduce látky 10 %, obal a deklarácia10 %

Obsah mäsa

Zisťujeme výpočtom z nameraného množstva bielkovín, kolagénu a tuku vo výrobku.

Pri určovaní jednotlivých čiastkových parametrov využívame tieto metódy:

bielkoviny: stanovenie podľa Kjeldahla

kolagén: fotometria

tuk: gravimetria

Spolu s obsahom mäsa zisťujeme aj použitie mechanicky separovaného mäsa tak, že zistíme obsah vápnika (metóda ICP-OES) a počet kostných úlomkov (metóda farbenia rezov alizarínovou červeňou).

Senzorické hodnotenie

Vzorky posudzovalo 8 hodnotiacich, ktorí známkovali vzhľad, chuť a vôňu podľa zásad ČSN 56 0032.

Známky sa pohybovali na tejto stupnici: 1 - vlastnosť typická; 2 - drobné odchýlky, 3 - výraznejšie odchýlky, 4 - závažné odchýlky, 5 - senzoricky nezodpovedá.

Obsah tuku a vody

Obsah tuku a vody sme zisťovali pomocou gravimetrie.

Nežiaduce látky

V rámci monitoringu bezpečnosti sme zisťovali obsah olova a kadmia (oboje metódou GF - AAS), polychlórovaných bifenylov (metódy HRGC/HRMS a GC - ECD) a dioxínov (metódou HRGC/HRMS).

Obal a deklarácia

Kontrolovali sme, či etikety výrobku spĺňajú požiadavky na označovanie výrobkov a či je pri otváraní konzerv nutné použiť otvárač.

Ďalšie skúšky

Zisťovali sme obsah soli vo vzorkách a preukazovali obsah sójovej a hydinovej bielkoviny (oboje metódou ELISA pomocou kitov na určovanie príslušnej bielkoviny).

Prihlásiť