Podiel čiastkových skúšok na celkovom hodnotení
Obsah mäsa 35 %, senzorické hodnotenie 30 %, obsah tuku a vody 15 %, nežiaduce látky 10 %, obal a deklarácia10 %
Obsah mäsa
Zisťujeme výpočtom z nameraného množstva bielkovín, kolagénu a tuku vo výrobku.
Pri určovaní jednotlivých čiastkových parametrov využívame tieto metódy:
bielkoviny: stanovenie podľa Kjeldahla
kolagén: fotometria
tuk: gravimetria
Spolu s obsahom mäsa zisťujeme aj použitie mechanicky separovaného mäsa tak, že zistíme obsah vápnika (metóda ICP-OES) a počet kostných úlomkov (metóda farbenia rezov alizarínovou červeňou).
Senzorické hodnotenie
Vzorky posudzovalo 8 hodnotiacich, ktorí známkovali vzhľad, chuť a vôňu podľa zásad ČSN 56 0032.
Známky sa pohybovali na tejto stupnici: 1 - vlastnosť typická; 2 - drobné odchýlky, 3 - výraznejšie odchýlky, 4 - závažné odchýlky, 5 - senzoricky nezodpovedá.
Obsah tuku a vody
Obsah tuku a vody sme zisťovali pomocou gravimetrie.
Nežiaduce látky
V rámci monitoringu bezpečnosti sme zisťovali obsah olova a kadmia (oboje metódou GF - AAS), polychlórovaných bifenylov (metódy HRGC/HRMS a GC - ECD) a dioxínov (metódou HRGC/HRMS).
Obal a deklarácia
Kontrolovali sme, či etikety výrobku spĺňajú požiadavky na označovanie výrobkov a či je pri otváraní konzerv nutné použiť otvárač.
Ďalšie skúšky
Zisťovali sme obsah soli vo vzorkách a preukazovali obsah sójovej a hydinovej bielkoviny (oboje metódou ELISA pomocou kitov na určovanie príslušnej bielkoviny).