Test bravčových konzerv 2016

Publikované v časopise 6/2016

Na príklade mäsových výrobkov sa najčastejšie ilustruje, ako veľmi u nás klesla kvalita potravín. Často sa zmieňujú bravčové konzervy, ktoré kedysi tvorili základ kempovacej gastronómie. Pamätníci tvrdia, že dnes to už nie je to, čo to bývalo. Rozhodli sme sa teda 16 súčasných konzerv otestovať. Senzoricky sme ich síce nemohli porovnať s 30 rokov starými výrobkami, zloženie vzoriek však ukázalo, že na tom povzdychu niečo pravdy bude.

Súčasné trendy motivujú variť z čo najčerstvejších surovín, použitie klasických „bravčoviek“ v tomto smere teda predstavuje skôr protipól. V regáloch supermarketov sme však našli pomerne široký výber konzervovaného mäsa, či už v klasických plechovkách, alebo v pohároch.

Pozornosť sme zacielili na mäsové konzervy, ktoré sú definované v predpisoch, teda na bravčové mäso vo vlastnej šťave a na lančmít. Požiadavky sú stanovené vo vyhláške č. 326/2001 Zb. (česká legislatíva pozn. prekladateľa), podľa ktorého musí konzerva s názvom „bravčové mäso vo vlastnej šťave“ obsahovať aspoň 70 % mäsa. Obsah vody nesmie prekročiť 70 % a tuku môže byť maximálne 40 %. Súčet všetkých parametrov prekračuje 100 % z toho dôvodu, že veľká časť tuku a vody vo výrobku pochádza z použitého mäsa.

Lančmít by sa mal vyrábať z bravčového a hovädzieho mäsa. Vyhláška hovorí ešte o tzv. pork luncheon meat (teda bravčovom lančmíte), pre ktorý platia rovnaké limity na obsah mäsa, tuku a vody ako pre bravčové mäso vo vlastnej šťave.

Päť konzerv bravčového lančmítu a 11 konzerv bravčového mäsa vo vlastnej šťave sme odoslali na preskúmanie. Vyhláškou dané parametre sme vzali ako základ pre naše testovanie a nechali ich v laboratóriu overiť jeden po druhom. Žiadne bravčové vo vlastnej šťave by podľa informácií na obale nemalo obsahovať strojovo oddelené mäso, teda takzvaný separát. Pri podozrení na jeho prítomnosť sme teda znižovali celkovú známku. Medzi lančmítmi deklarovali dva výrobky nižší podiel mäsa ako požaduje vyhláška.


Testované vepřové konzervy (porovnat)

Databáze testovaných výrobků

Bravčové konzervy (16 výrobků)
poslední aktualizace: 2.6.2016


Prihlásiť