Kuchynskú váhu si spotrebitelia kupujú, aby pri príprave pokrmov mohli odmerať presne dané množstvo surovín. Pri múke alebo cukre nejaký gram navyše vadiť nemusí. Ale pre droždie, ktorého potrebujeme vždy len pár gramov je už schopnosť váhy precízne zobraziť aj malý váhový prírastok veľmi dôležitá.
Najskôr sme sa teda zamerali na presnosť váženia. V laboratóriu sme ju zisťovali pomocou niekoľkých závaží rôznej hmotnosti. Aby bolo testovanie presnosti kompletné, každý prístroj sme následne zaťažili maximálnou záťažou, ktorú výrobca avizuje. V našom teste šlo o rozpätie od dvoch do pätnástich kilogramov.
Pretože je váha prístrojom, ktorý prichádza do kontaktu s jedlom, mala by mať jednoducho umývateľný povrch, z ktorého sa ľahko odstraňujú prípadné zbytky potravín. Na povrchu by tiež nemali zostávať otlačky prstov. Ako pozitívne sme vnímali, keď bola váha ľahká, jednoducho prenosná a skladovateľná. Testovali sme tiež, či si váhy zachovávajú všetky svoje funkcie aj v prípade, že ich necháme spadnúť z výšky 85 cm.