Ako si vybrať chladničku

Přečtěte si nový dTest

Aktuální číslo časopisu dTest 8/2019 Přečtěte si nový dTest

Aktualizováno: 19.2.2018

Dôležitým kritériom výberu chladničky je klimatická trieda. Iné požiadavky budete mať na chladničku do kuchyne, v ktorej je celoročne stála teplota, ako na prístroj na chate, kde sa teplota často mení. Nemenej dôležitá je energetická trieda, od ktorej sa odvíja spotreba energie, využiteľný objem chladničky alebo beznámrazové systémy, ktoré uľahčujú údržbu.

Väčšina potravín pomerne rýchlo podlieha skaze. Ľudia sa s týmto problémom snažili vyrovnať od nepamäti. V minulosti požadovanú teplotu zaisťoval prírodný ľad, ktorý sa umiestňoval v domácnostiach do pivníc a chladničiek alebo vo veľkom v chladiarňach. Slovo chladničky sa v slovenčine zachovalo a používa sa aj pre dnešné domáce spotrebiče.

V súčasnosti je chladničkou vybavená takmer každá domácnosť vo vyspelom svete. Chladničky sa dajú kúpiť v rôznych veľkostiach a vyhotoveniach, ich základný princíp je však zhodný − ide o izolované tepelné čerpadlá, ktoré vo svojom vnútri udržujú nižšiu teplotu, ako je teplota okolitého vzduchu. Tým spomaľujú rýchlosť množenia baktérií a pomáhajú udržať potraviny dlhšie čerstvé.

V závislosti od vašich potrieb a možností si môžete vybrať klasickú voľne stojacu chladničku, podstavnú chladničku, ktorú môžete umiestniť napríklad pod kuchynskú linku, alebo niektorý zo vstavaných modelov, ktorý po zabudovaní do interiéru kuchyne splynie s prostredím a pôsobí nerušivým a elegantným dojmom. Mnohým ľuďom samotná chladnička nestačí, a tak volia kombinované modely chladničky s mrazničkou, ktoré v hornej časti chladia a v dolnej mrazia (alebo naopak). Náročnejších používateľov by mohli zaujímať takzvané americké chladničky, v ktorých je chladiaca a mraziaca časť rozdelená vertikálne a nie horizontálne. Tieto prístroje sú však okrem vyššej ceny priestorovo náročnejšie. V našich testoch sa zameriavame na kombinované chladničky s klasickou konfiguráciou chladnička hore, mraznička dole.

Podľa čoho vyberať

Energetický štítok

Či sa nám to páči, alebo nie, chladnička predstavuje jeden z kľúčových prvkov v domácnosti − jej rozmery sú nezanedbateľné a po ekonomickej stránke ide o spotrebič, ktorý vašu peňaženku zaťaží najviac. Na rozdiel od väčšiny ostatných spotrebičov totiž chladničky bežia takmer nepretržite, a preto si pozorne prezrite priložený energetický štítok. Štítok podľa platnej legislatívy musia mať všetky predávané chladničky. Nájdete na ňom tieto údaje:

  • Energetická triedu − informuje o energetickej účinnosti. Stupnica sa pohybuje od A+++ až po G, keď prvé označenie znamená energeticky najšetrnejší výrobok. Platí, že na základe smernice o ekodizajne môžu byť od júla 2014 uvádzané na trh len chladničky triedy A++ a najlepšie z kategórie A+. Ale pozor, ide viac o orientačný údaj. V teste sme totiž narazili na niekoľko výnimiek − modely triedy A+ s dobrým hodnotením za spotrebu energie a naopak, dostatočne hodnotené chladničky triedy A++.
  • Ročná spotreba − v kWh/rok. Aj v tomto prípade sa majte na pozore. Ako totiž ukázali naše testy, uvádzaná ročná spotreba je skutočne iba orientačná a od skutočných hodnôt sa môže pomerne výrazne líšiť. Ročná spotreba energie uvádzaná na energetických štítkoch je len orientačná, pretože táto hodnota vychádza z nereálnych podmienok. V našom teste uvádzame spotrebu vypočítanú na základe reálneho používania chladničky, do ktorej je zahrnuté pravidelné ukladanie potravín do mrazničky a chladničky. Od deklarovanej sa líšia rádovo v desiatkach, niekedy aj stovkách kilowatthodín.
  • Úžitkový objem − udáva, aké množstvo potravín sa môže teoreticky do chladničky zmestiť. Do tretice platí, že tvrdenia výrobcu nemožno brať doslova. Skutočný nameraný využiteľný objem chladničky (aj mrazničky) môže byť aj o niekoľko desiatok litrov menší. Výrobcovia pri uvádzaní objemu totiž často nepočítajú s tým, že v chladničke alebo mrazničke sú ešte poličky a zásuvky, ktoré výsledný objem znižujú. Naše hodnoty nameraného úžitkového objemu ukazujú, koľko sa potravín sa do chladničky skutočne vojde.
  • Hlučnosť − výhodnejšie je pochopiteľne zvoliť tichšiu chladničku. Hluk produkovaný týmto spotrebičom, respektíve jeho kompresorom, sa môže zdať zanedbateľný, ale najmä vo večerných a nočných hodinách, keď je v domácnosti ticho, môže pôsobiť veľmi rušivým dojmom.

Výrobky chladiacej a mraziacej techniky sa rozdeľujú do štyroch klimatických tried zohľadňujúcich teplotu miestnosti, v ktorej budú stáť:

SN – teplota okolia +10 °C až +32 °C

N – teplota okolia +16 °C až +32 °C

ST – teplota okolia +18 °C až +38 °C

T – teplota okolia +18 °C až +43 °C

Väčšina prístrojov je určená do niekoľkých klimatických tried zároveň, napríklad SN, N, ST. To znamená, že budú správne fungovať pri teplotách zodpovedajúcich rozpätiu všetkých týchto tried − napríklad pre SN, N, ST od 10 °C do 38 °C. Ak bude chladnička stáť v chladnej špajze, mala by každopádne byť z klimatickej triedy SN (od 10 °C), horná hranica nie je v našej klíme taká dôležitá. Ak nebude teplota primeraná, nebude mať výrobok optimálne podmienky pre svoju prevádzku, čo sa môže prejaviť nielen zvýšenou spotrebou energie, ale aj na jeho funkčnosti.

Počet kompresorov a termostatov

Na praktické používanie kombinovanej chladničky tento technický údaj príliš veľký význam nemá. Nevypovedá ani o výkone, ani o životnosti. Dvojkompresorové modely sú drahšie. Oveľa dôležitejšie je, či má kombinovaná chladnička dva termostaty, teda či umožňuje nezávislé a presnejšie nastavenie teploty v chladiacej a mraziacej časti.

Aj keď väčšina chladničiek s dvoma termostatmi má zároveň dva kompresory, niektoré majú len jeden. Pri výbere chladničky môžete na počet kompresorov spokojne zabudnúť a vyberať podľa počtu termostatov. Na trhu sú už spotrebiče s tromi termostatmi, ktoré umožnia separátne nastavenie teploty aj pre tzv. nulovú zónu, ktorá je určená na uchovávanie chúlostivých potravín, ako sú čerstvé mäso alebo ryby (výrobcovia ju nazývajú napríklad BioFresh, CoolSelect a podobne). Viac termostatov sa hodí aj vtedy, keď chcete odmraziť mrazničku pri zapnutej chladničke alebo naopak.

Keď už je reč o rôznych priehradkách a boxoch, treba spomenúť ďalší dôležitý faktor − počet a typ poličiek a boxov. Zloženie chladiacej časti spotrebičov zaradených do nášho posledného testu kombinovaných chladničiek bolo rozmanité − počet poličiek sa pohyboval od troch do piatich, počet šuplíkov od jedného do troch. V mraziacej časti sa stretnete najčastejšie s tromi zásuvkami, niekedy sú však len dve.

Rozmery

Ak kupujete kombinovanú chladničku podľa rozmerov, počítajte s tým, že na správne fungovanie sa musí okolo nej nechať pár centimetrov priestoru kvôli cirkulácii vzduchu. Po bokoch je to väčšinou len pár centimetrov, no nad ňou to môže byť päť alebo desať centimetrov. Odporúčané odstupy nájdete väčšinou v návode na použitie a my ich v našich hodnotiacich tabuľkách už započítavame k rozmerom prístroja. Ak sa nimi nebudete riadiť, počítajte s navýšením spotreby.

Okrem starostlivého zmerania miesta, kam hodláte svoju novú chladničku umiestniť, si rozmyslite, na ktorú stranu sa majú otvárať dvierka chladničky. Niektoré modely umožňujú obojstranné otváranie, čo sa hodí najmä v domácnostiach, kde niet miesta nazvyš.

Bez námrazy to ide lepšie

Odporúčame vyberať modely s beznámrazovým systémom tak v chladiacej, ako aj mraziacej časti, pretože tým odpadá nutnosť vnútorné priestory pravidelne odmrazovať. Tieto systémy sa väčšinou nazývajú No Frost, v poslednom čase sa objavujú aj názvy Low Frost alebo Smart Frost. Ak by ste chladničku aj mrazničku pravidelne neodmrazovali, prejaví sa to horším fungovaním a vyššou spotrebou energie.

Údržba

Chladničku by ste mali udržiavať čo najčistejšiu. Je to potrebné kvôli zdravotnej bezchybnosti skladovaných potravín aj zabráneniu zbytočného zvyšovania spotreby. Čistenie chladničky: Vyberte z chladničky celý obsah. Zbavte sa všetkých prestarnutých a skazených potravín. Vyberte všetky odnímateľné časti inventára chladničky vrátane políc. Ich následné čistenie tak bude výrazne jednoduchšie. Po umytí všetkých povrchov chladničky aj jej príslušenstva ju nechajte uschnúť. Potom vložte potraviny späť do chladničky − obaly, na ktorých môže byť vyzrážaná voda, pre istotu tiež utrite.

Chladničky, takisto ako veľa iných spotrebičov, zahaľuje viacero mýtov. Poďme si v krátkosti vyložiť príklady potravín, ktoré v chladničke nemajú čo robiť:

  • Paradajky − pobyt v chladnom prostredí negatívne ovplyvní ich chuť a štruktúru
  • Vodný melón − v sparnom lete príde kúsok pekne vychladeného melónu rozhodne vhod, máločo vie tak dobre osviežiť. Problém je v tom, že takisto ako pri paradajkách, aj melóny po dlhšom čase v chladničke strácajú kvalitu svojich senzorických vlastností
  • Zemiaky − v chladničke môžu nepríjemne zosladnúť
  • Cibuľa − rýchlo mäkne a plesnivie
  • Cesnak − pri uložení v chladničke začína pomerne rýchlo klíčiť, mäkne, stráca šmrnc a ľahko splesnivie
  • Štipľavé omáčky − čili a iné štipľavé dochucovadlá zvyčajne nemajú problémy s trvanlivosťou, ani keď sú niekoľko rokov uložené pri izbovej teplote
  • Banány − pri nízkych teplotách rýchlo černejú a získavajú horšiu chuť
  • So zápachom v chladničke môžete bojovať aj inak ako nákupom filtrov alebo pohlcovačov pachov. Môžete si vyrobiť vlastné − fungovať môže napríklad prášok na pečenie alebo aktívne uhlie. V zásuvke so zeleninou prenos pachov výrazne znižuje pokrčená guľka z papiera.

Najčastejšie problémy

Chladničky môžu budiť dojem jednoduchých prístrojov, ktorých oprava je rutinnou záležitosťou. Opak je pravdou, väčšinu závažnejších porúch by ste mali zveriť odborníkom. Sami môžete pri spozorovaní problémov urobiť bežné skúšky funkčnosti − otestovať, či dvere chladničky dostatočne tesnia, či je funkčná žiarovka na vnútorné osvetlenie, či je dobre nastavený termostat alebo či nie je poškodený prívodný kábel. Opravu kompresora alebo problémy s nedostatkom chladiacej zmesi rozhodne radšej zverte špecialistovi.

Spätný odber, likvidácia, recyklácia

Chladnička je spotrebič, ktorý sa zaraďuje medzi nebezpečné odpady (aj napriek tomu, že už niekoľko rokov nesmie obsahovať neslávne známe freóny) s potenciálnymi veľmi negatívnymi vplyvmi na životné prostredie, a podľa toho sa s ním musí nakladať. Zároveň obsahuje veľké množstvo recyklovateľných častí. Jeho správna likvidácia je preto prínosná ekologicky aj ekonomicky. Ak by niekto nevedel, že so starou chladničkou nemôže nakladať, ako sa mu zapáči, má predajca povinnosť informovať spotrebiteľa, že elektrozariadenia nesmú byť vyhadzované do komunálneho zmiešaného odpadu, ale musia byť odkladané na miesta na to určené (vyhláškou obce, v miestach spätného odberu). Najschodnejšou možnou cestou, ako sa zbaviť starej chladničky, je práve spätný odber. V praxi to znamená, že pri nákupe novej chladničky máte právo predajcu požiadať o odvoz starej chladničky alebo zariadenia podobného typu. Ak túto možnosť nevyužijete, môžete, samozrejme, chladničku odviezť do zberného dvora. Spätný odber, recyklácia a likvidácia (aj ich financovanie) patria k zákonným povinnostiam výrobcov. Aby sa tento proces uľahčil, boli vytvorené takzvané kolektívne systémy, ktoré predstavujú neziskové asociácie výrobcov. Kolektívnych systémov je u nás šesť. O veľké domáce spotrebiče, kam patria aj chladničky, sa starajú systémy Elektrowin, RETELA, SEWA a OFO-Recycling.

Databáze testovaných výrobků

Kombinované chladničky (35 výrobků)
poslední aktualizace: 30.11.2018


Prihlásiť