„Keď do čohokoľvek vrazíte dosť masla, vždy to bude dobré“, znie historický výrok slávnej americkej kuchárky a popularizátorky francúzskej kuchyne Julie Child. Všetci s ňou nemusia súhlasiť, pravdou však je, že maslo je jedinečnou univerzálnou potravinou a nenahraditeľnou surovinou, ktorá dokáže povýšiť aj krajec chleba na delikatesu. Jeho prítomnosť v sladkých, slaných, studených aj teplých pokrmoch človek vždy pozná podľa jemnosti a vône, ktorú vie maslo jedlu pridať.
Dokonalosť a čistotu preverili stáročia jeho neslabnúcej obľuby bez potreby niečo meniť. Maslo tak, ako ho poznáme dnes, vyzerá už od stredoveku, kedy sa stalo súčasťou severoeurópskych jedálnych lístkov. Je to vlastne stlčená sladká alebo kyslá smotanu z kravského mlieka. Keď sa však rozhliadnete po ponuke v obchodoch, môžete nadobudnúť dojem, že existuje veľa druhov masiel. Nie je to však celkom pravda. Európske nariadenie č. 1308/2013 popisuje maslo pomerne striktne ako „výrobok s obsahom mliečneho tuku najmenej 80 %, avšak menej ako 90 %, s obsahom vody najviac 16 % a najvyšším obsahom mliečnej sušiny do 2 %“. Pravidlom číslo jedna je, že maslo nesmie obsahovať nič okrem mliečneho tuku z pravej smotany. Kto ju pozná, ocení ďalší vtip kuchárskej majsterky z minulého storočia: „Pokiaľ sa bojíte masla, použite smotanu!“
Do laboratória sme nakoniec poslali necelú tridsiatku masiel a zisťovali, či ich výrobcovia rešpektujú požiadavky európskeho nariadenia, či dodržujú svoje deklarácie a či sa nemusíme obávať nežiaducich látok. A nakoniec sme nechali ohodnotiť maslovú chuť a vôňu, konzistenciu a vzhľad.