Test sušených fíg a datlí 2015

Publikované v časopise 12/2015

V predvianočnom čase získava mnoho relatívne bežných potravín a vecí zvláštnu auru. Popri smrekových vetvičkách a vencov z čečiny navodzujú vianočnú atmosféru napríklad orechy, búrske oriešky a importované sušené ovocie. Využili sme vianočný potenciál sušených fíg a datlí a poslali ich do laboratória, aby sme zistili, či neobsahujú mykotoxíny a pesticídy.

Existuje relatívne veľa spôsobov, ako zachovať ovocné prebytky zo záhrady na obdobie, kedy sa teploty blížia nule. Jedným z najstarších, nenákladných a veľmi obľúbených je sušenie. Dôležité je zaistiť ovociu prísun suchého vzduchu, ktorý prácu urobí sám. Popularite sušených jabĺk sa nemôžeme čudovať: sušené ovocie dokáže príjemnou sladkou chuťou prekonať kdejakú cukrovinku, navyše obsahujevlákninu, minerály antioxidanty.

Pre svoju lahodnú chuť najskôr patrilo varené sušené ovocie na vianočný stôl už v 14. storočí. Neskôr, keď sa v českých domácnostiach začali objavovať vianočné stromčeky, plnilo sušené ovocie funkciu dnešnej čokoládovej kolekcie. Svoje miesto malo a dodnes má na vianočnom stole, kde supluje cukrovinky alebo rozširuje štedrú vianočnú ponuku dobrôt. Na rozdiel od dávnej minulosti však môžeme okrem dehydratovaných darov z českej záhrady na sviatočný stôl pridať aj trochu sušeného Orientu či Stredomoria v podobe datlí a fíg, bez toho by to predstavovalo pohromu pre našu peňaženku.

Neviditeľným nebezpečenstvom v sušenom ovocí môžu byť mykotoxíny a pesticídy, ktorých prítomnosť sme vo vybraných výrobkoch otestovali. V dobrej viere, že si kupujete zdravú sladkosť, môžete naraziť aj na sušené ovocie s pridaným cukrom. Viditeľné informácie o pridanom cukre často nájdete len v zložení a na prednej strane obalu chýbajú.


Testované sušené ovoce (porovnat)

Databáze testovaných výrobků

Sušené datle a figy (16 výrobků)
poslední aktualizace: 4.12.2015


Prihlásiť