Test kakaa 2015

Publikované v časopise 11/2015

Na konci októbra je trochu šialené pripomínať, že Vianoce nie sú ďaleko. Obdobie pľuští, chladu a tmy je však po pol roku bezpečne späť a spolu s ním aj túžba po zahriatí zvonku aj zvnútra. Kvôli všetkým týmto skutočnostiam padla tentoraz naša voľba na testovanie kakaa. Do laboratória sme poslali 18 vzoriek nesladených kakaových práškov a zistili sme, že pri drvivej väčšine výrobcov sa stretávame s nedostatkami v označovaní na obaloch. Jeden výrobok navyše spotrebiteľa klame, pretože obsahuje málo kakaa.

Možno vás vôňa horúceho kakaa ráno necháva chladnými, ale možno používate kakaový prášok keď pečiete a radi sa zahryznete do kakaovej bábovky. V každom prípade chcete použiť kvalitnú surovinu, aby bol pôžitok z kakaa čo najväčší. Ako takúto surovinu poznáte?

Išli sme, ako bežní spotrebitelia, do obchodov nakúpiť necelých dvadsať výrobkov, na ktoré môžete naraziť kdekoľvek v republike. Poslali sme ich do laboratória a zisťovali, aký podiel čistého kakaa skutočne obsahujú, aký tuk v nich môžeme očakávať a či sa v kakau nenachádza príliš kadmia alebo škodlivého mykotoxínu ochratoxónu A. Z každého kakaa sme tiež pripravili nápoj a posudzovali ho po zmyslovej stránke. Medzi produktmi sú zaradené kakaá holandského typu a prírodné kakaá.


Testované kakao (porovnat)

Databáze testovaných výrobků

Kakao (18 výrobků)
poslední aktualizace: 5.11.2015


Prihlásiť