Test odšťavovačov 2015

Publikováno v časopise 10/2015

Výroba domácich džúsov pomocou odšťavňovačov by mala byť rýchla a jednoduchá. Aké džúsy dokážu tieto prístroje vyrobiť, ako dlho im to trvá a ako sa čistia. Nie len to sme testovali na 32 odstredivých aj slimákových modeloch. Prvé boli pomerne hlučné, druhé zase zlyhávali napríklad pri výrobe jablkového džúsu alebo pri údržbe.

Konzumáciou džúsov dostanú jednoduchým spôsobom potrebnú dávku vitamínov a minerálov aj ľudia, ktorí ovocie a zeleninu v prirodzenej forme príliš nevyhľadávajú. Na výber máme domáce džúsy aj kupované, tie však okrem ovocia často obsahujú aj prídavný cukor či iné látky. Výhodou domácich džúsov je predovšetkým ich čerstvosť.

Máme možnosť kúpiť veľkú škálu typov odstredivých aj slimákových odšťavňovačov. Prvé zmienené majú otočné nože, ktoré ovocie alebo zeleninu rýchlo nakrájajú a odstredivou silou pritlačia na sitko, cez ktoré sa precedí čerstvo vytlačená šťava. Slimákové prístroje ovocie alebo zeleninu rozdrvia rotujúcimi kolesami (takzvanými slimáky) a do pripravenej nádoby vytlačia šťavu. Princíp, na ktorom fungujú, sa dá prirovnať napríklad ku mlynčeku na mäso.

Odstredivé aj slimákové prístroje majú svoje výhody aj nevýhody a rozdiely sa v rámci oboch skupín nájdu v cene aj kvalite. Všetky prístroje sme vyskúšali v teste prípravou rôznych druhov štiav, sledovali sme tiež jednoduchosť čistenia či obsluhovania. Do celkového hodnotenia sme započítavali aj hluk a kvalitu vypracovania jednotlivých dielov.


Testované odšťavňovače (porovnat)


Přihlásit