Test paradajkových pretlakov a pyré 2015

Publikované v časopise 9/2015

Paradajky sú symbolom leta, vtedy dozrievajú na slnku, majú najlepšiu chuť a je ich všade dostatok. Práve počas letnej sezóny sa spracovávajú a uchovávajú v najrôznejších podobách na chladnejšie časy. Až v zime zatúžite po paradajkovej alebo bolonskej omáčke, najskôr siahnete po konzerve plnej letných paradajok. To, akú kvalitu tieto paradajkové výrobky skrývajú, sme zisťovali pri 10 pretlakoch a 10 pyré. Všetky splnili požiadavky legislatívy, medzi pretlakmi sme však našli jeden, ktorý obsahoval výrazne menej paradajok ako ostatné. 

Aj keď zabudneme na kečupy a hotové paradajkové omáčky, ktoré sa väčšinou používajú za studena, alebo sa len zohrievajú, zostáva sortiment výrobkov z paradajok pomerne široký. Výber toho správneho záleží len na tom, čo sa chystáte variť. Popri lúpaných, krájaných, sušených, pasírovaných paradajok a paradajkovej šťavy sú obľúbené aj paradajkové pyré a pretlaky. Práve na posledné dva menované sme zamerali svoju pozornosť. Odlíšiť ich od seba však môže byť problematické.

Aby sme zistili, koľko paradajok obsahujú paradajkové produkty a akej kvality, a či sa výrobca nemýli, keď zdanlivé pretlaky označuje ako pyré a naopak, poslali sme do laboratória 20 vzoriek na otestovanie. Desať z nich označili výrobcovia ako pyré, desať ako pretlaky, čo bol dôvod, prečo sme ich hodnotili osobitne podľa legislatívnych požiadaviek.

V testoch sme sa zamerali na podiel paradajok a ich kvalitu. Panel odborníkov produkty skúmal z tovaroznaleckého hľadiska a posudzoval ich vzhľad, chuť a vôňu, konzistenciu či jednoduchosť otvárania. Vplyv na celkové hodnotenie mala aj prípadná prítomnosť škrobu a ne/pravdivosť údajov uvedených na obale.


Paradajkové pretlaky (porovnat)

Paradajková pyré (porovnat)


Prihlásiť