Test pákových kávovarov 2015

Sdílejte

Publikované v časopise 9/2015

V tohtoročnom teste kávovarov sme náš záujem o kvalitu prístrojov a pripravenej kávy nasmerovali na pákové typy. Porovnali sme výkony a funkcie dvanástich kávovarov, pri ktorých sme tradične hodnotili prípravu espressa a jeho senzorické vlastnosti. Priaznivá správa je, že všetky otestované modely skončili s celkovo dobrou známkou. Espresso chutilo dobre alebo uspokojivo. Niektoré kávovary však mali problémy so správnou teplotou kávy a zlé známky sme udeľovali za pomerne vysokú spotrebu energie.

Keď si prečítate pár recenzií pákových kávovarov, nájdete jednu spoločnú informáciu. Hovoríme o nich ako o „mašinkách“ pre milovníkov kávy, ktorí o nej niečo vedia a ktorí si užívajú nielen jej pitie, ale aj proces prípravy. O výslednej chuti hotového šálku totiž nerozhoduje len kvalita použitej kávy hlavne kávových zŕn, ale tiež ďalšie dôležité veci ako napríklad dobrý mlynček, správna jemnosť namletia, vhodná miera stlačenia kávy alebo množstvo vody. Na rozdiel od automatických alebo kapsľových kávovarov tu príprava kávy vyžaduje určité znalosti a um.

Tento typ kávovarov je vidieť najčastejšie v reštauráciách alebo kaviarňach, kde majú veľké, profesionálne stroje s niekoľkými pákami na prípravu viacerých šálok naraz. S rastúcou popularitou prípravy kvalitnej kávy, teda nie klasického slovenského „turka“, ale pravého espressa, sa do domácností popri kapsľových a automatických rozšírili aj pákové modely. Chutnú šálku podobne ako v dobrej kaviarni si takto môžete urobiť sami doma.

Sledovali sme jednoduchosť obsluhovania aj chuť, arómu a vzhľad pripravenej kávy. Merali sme, či má káva optimálnu teplotu, alebo či to nie je žrút elektrickej energie. Všímali sme si aj schopnosť vytvorenia mliečnej peny a rýchlosť prípravy. Aj keď žiadny z testovaných prístrojov v celkovom hodnotení neprepadol, rozdiely v kvalite a pomere ceny a kvality sme našli


Testované výrobky - kávovary (porovnat)

Databáze testovaných výrobků

Kávovary (13 výrobků)
poslední aktualizace: 3.9.2015


Prihlásiť