Test zmrzlín 2015

Publikované v časopise 7/2015

Kúpiť sa dajú celoročne, ich popularita však raketovo vzrastie s prvými letnými lúčmi. Aj keď sa výrobcovia snažia o nápadité limitované edície zmrzlinových príchutí, tie klasické si držia stabilnú základňu priaznivcov. Aj to bol dôvod, prečo sme chceli preveriť kvalitu 17 vanilkových a 5 tvarohových nanukov a poslali ich do laboratória. Tvarohové dopadli dobre, ale prevažná väčšina vanilkových zmrzlín kvalitatívne trpí hlavne tým, že obsahuje veľké množstvo kokosového oleja. 

Alexander Macedónsky vraj rád jedol sneh a ľad ochutený medom a nektárom. Odkazy v biblií poukazujú na vášeň kráľa Šalamúna pre ľadové nápoje počas žatvy.Rímsky cisár Nero počas svojej vlády údajne často vysielal poslov do hôr, aby mu priviezli sneh, ktorý potom ochucoval ovocím a šťavami. O tisíc rokov neskôr priviezol Marko Polo zo svojej výpravy z Ďalekého východu recept, ktorý pripomínal sorbet, teda arabský ľadový nápoj. Ako roztečená snehová guľa nakoniec vyzerali aj „zmrzliny“ dovážané poslami z hôr pre honoráciu rímskej ríše, kým sa dostali na ich stôl. 

Ľudstvo sa nikdy nezbavilo chuti na ľadovo osviežujúce sladkosti. Zaháňame ju predovšetkým zmrzlinami, oficiálne nazývanými  mrazené krémy. Termín „mrazené krémy“ zastrešuje skupinu balených výrobkov na bázymlieka, ktoré obsahujú výhradne mliečny tuk (tvarohové, smotanové, jogurtové, mliečne), aj zmrzliny s rastlinnými olejmi, ktoré drahšie mliečne tuky nahrádzajú. Patria sem aj ovocné a vodové zmrzliny alebo sorbety.

Náš test nanukov sa skladal z dvoch častí, laboratórnej a "praktickej" - senzorickej. V laboratórnych testoch sme merali kvalitu tuku obsiahnutého v náplniach aj celých nanukoch. Vyšší obsah nasýtených mastných kyselín poukázal na použitie lacného kokosového oleja, všímali sme si aj obsah škodlivých transmastných kyselín. Testy senzoriky spočívali v hodnotení chute a vône náplne aj polevy, vzhľadu, konzistencie v ústach a celkového dojmu. 


Testované zmrzliny (porovnat)

Databáze testovaných výrobků

Zmrzliny (22 výrobků)
poslední aktualizace: 2.7.2015


Prihlásiť