Ako si vybrať roztierateľný tuk

Obsah aprílového dTestu

Aktuální číslo časopisu dTest 4/2024 Obsah aprílového dTestu

Sdílejte

Aktualizováno: 28.9.2020

Roztierateľné tuky definuje európske nariadenie 1308/2013 ako výrobky vo forme tuhej, tvárnej emulzie, prevažne typu voda v oleji, ktoré sa získavajú z tuhých a/alebo tekutých rastlinných a/alebo živočíšnych tukov vhodných pre ľudskú potrebu. Zahŕňa teda celú škálu tukov rozličnej tučnosti aj zloženia.

Obsah tuku: Ako margaríny sa podľa platnej legislatívy označujú iba tuky rastlinného pôvodu, do ktorých môže byť pridaný tuk živočíšny do výšky 3 % z celkového obsahu tuku. Celkový podiel tuku sa musí pohybovať medzi 80 a 90 percentami.

Na našom trhu však medzi roztierateľným tukmi príliš margaríny nemáme. Naraziť možno na margaríny s trojštvrťovým obsahom tuku (s obsahom tuku 60 až 62 %), polotučné margaríny (s obsahom tuku medzi 39 a 41 %) a roztierateľné tuky s iným obsahom tuku, ako je uvedené vyššie (teda menej ako 39 %, 41 až 59 %, 62 až 80 %).

Rastlinné tuky s vyšším prídavkom mliečneho tuku sa označujú ako tukové zmesi, prípadne roztierateľné tukové zmesi. Toto označenie platí pre výrobky s obsahom mliečneho tuku medzi 10 a 80 % z celkového obsahu tuku.

Konzervanty: Všeobecne predlžujú životnosť výrobkov a inak to nie je ani pri roztierateľných tukoch. Bez konzervačnej látky sa však tuk zaobíde. Predĺžená trvanlivosť môže výrazne uberať na senzorických kvalitách, takisto môže uberať kvalitu vitamínov. Konzervačnú látku sorban draselný niektoré zdroje považujú za alergén.

Použitý tuk: Základom býva palmový tuk v zmesi s repkovým alebo slnečnicovým olejom. V niektorých produktoch môžeme nájsť aj ďalšie oleje, ako sú olivový, ľanový alebo kokosový.

Transmastné kyseliny: V druhej polovici 20. storočia sa tieto škodlivé látky vyskytovali v margarínoch a rastlinných tukoch, na vine bol zastaraný spôsob výroby, tzv. hydrogenizáciou. Dnes sa tieto produkty vyrábajú tzv. interesterifikáciou, ktorá výskyt transmastných kyselín v roztierateľných tukoch významne redukuje.

Čo je a čo nie je margarín?

Ako spotrebitelia ich často hádžeme do jedného koša. Keď sme sa na otestované výrobky pozreli optikou legislatívy, zistili sme, že sa medzi nimi objavil iba jeden naozajstný „plnotučný“ margarín. Dva margaríny boli polotučné a dva s trojštvrťovým obsahom tuku, ďalšie dva výrobky patrili iba medzi roztierateľné rastlinné tuky a zvyšok patril do kategórie roztierateľných zmesových tukov. Ide o celkovo pestrú typologickú paletu „margarínov“ pri 14 analyzovaných výrobkoch.

Európske nariadenie č. 1308/2013 rozoznáva:

Margarín − výrobok z rastlinných a/alebo živočíšnych tukov, s obsahom tuku 80 až 90 %, maximálny obsah mliečneho tuku je 3 % z celkového obsahu tuku;

Trojštvrtinovotučný margarín − výrobok z rastlinných a/alebo živočíšnych tukov, s obsahom tuku 60 až 62 %, maximálny obsah mliečneho tuku je 3 % z celkového obsahu tuku;

Polotučný margarín − výrobok z rastlinných a/alebo živočíšnych tukov, s obsahom tuku 39 až 41 %, maximálny obsah mliečneho tuku je 3 % z celkového obsahu tuku;

Tukové nátierkyX % − výrobok z rastlinných a/alebo živočíšnych tukov s obsahom tuku menej ako 39 %, v intervaloch od 41 až 60 % a od 62 do 80 %; maximálny obsah mliečneho tuku je 3 % z celkového obsahu tuku;

Zmesový tuk − výrobok zo zmesi rastlinných a živočíšnych tukov, s obsahom tuku 80 až 90 %, obsah mliečneho tuku je 10 až 80 % z celkového obsahu tuku;

Trojštvrtinový zmesový tuk − výrobok zo zmesi rastlinných a živočíšnych tukov, s obsahom tuku 60 až 62 %, obsah mliečneho tuku je 10 až 80 % z celkového obsahu tuku;

Polotučný zmesový tuk − výrobok zo zmesi rastlinných a živočíšnych tukov, s obsahom tuku 39 až 41 %, obsah mliečneho tuku je 10 až 80 % z celkového obsahu tuku;

Roztierateľný zmesový tukX % − výrobok zo zmesi rastlinných a živočíšnych tukov s obsahom tuku menej ako 39 %, v intervaloch od 41 až 60 % a od 62 do 80 %; obsah mliečneho tuku je 10 až 80 % z celkového obsahu tuku.

Databáze testovaných výrobků

Roztierateľné tuky (14 výrobků)
poslední aktualizace: 1.10.2020


Prihlásiť