Hranice medzi mixérmi a šľahačmi už pomaly splývajú. Čo bolo predtým doménou jedných, dnes často zvládnu aj druhé - záleží na možnostiach a dodávanom príslušenstve. V našich praktických testoch sme sa zamerali na najčastejšie procedúry robené ručnými šľahačmi – šľahanie, miesenie a v niektorých prípadoch aj mixovanie.
Ušľahanie bielkov na sneh, šľahačky alebo príprava rôzneho cesta by mala byť pri šľahačoch samozrejmosťou. Hodnotenie prebiehalo nielen na základe času prípravy, ale aj kvality výsledného produktu. V laboratóriu sme skúmali prípravu majonézy a chlebového cesta. Pri prístrojoch, ktoré mali nástavec tyčového mixéru, sme testovali tiež ich schopnosť pripraviť mliečne kokteily a dojčenskú stravu.
V hodnotení obsluhovania sme sa sústredili na jednoduchosť zostavenia, ovládanie a čistenie, ale aj na možnosť uskladnenia samotného prístroja a jeho príslušenstvo.
Do celkového hodnotenia šľahačov sme zahrnuli aj dojem z celkovej konštrukcie a spracovanie. Hodnotitelia si všímali napríklad kvalitu spojov alebo odolnosť voči poškriabaniu a preliačeniu, pri čom jeden výrobok sa kvôli deformácii úchytu na tyčový mixér stal v priebehu testu nepoužiteľným. Sledovaná bola aj odolnosť farby a dizajnových vzorov.