Test mletého mäsa 2015

Sdílejte

Publikované v časopise 2/2015

Ak si zájdete do supermarketu kúpiť balené mleté mäso, s najväčšou pravdepodobnosťou si domov odnesiete mastný polotovar. Mleté mäso, na ktoré kladie legislatíva jasné požiadavky, sme v chladiacich boxoch objavili len jedno. Pokiaľ do neho výrobca pridá okrem malého množstva soli ešte ďalšie ingrediencie či prídavné látky, ide už o polotovar. Pohľad na etikety nám napovie, kde sa s najrôznejšími prídavkami nešetrí. Laboratórne testy ukázali, či sa im dá veriť, a aká je skutočná kvalita 12 výrobkov obsahujúcich mix hovädzieho a bravčového mäsa.

Kategóriu mastných polotovarov, ktorú tvorila väčšina testovaných výrobkov, vymedzujeme pomerne veľkoryso.  Môžeme v nej nájsť čisté mäso so soľou nad 1 %, ale aj hmotu s ľubovoľným podielom mechanicky spracovaného mäsa, soli a ďalších látok. A to bol dôvod, prečo sme ich zaslali do laboratória. Chceli sme zistiť, aké rozdiely sú medzi nimi a čo všetko výrobcovia zákazníkom pod týmto názvom ponúkajú. Medzi 12 výrobkami bol aj jeden s označením mleté mäso. To, že sme ich v chladiacich boxoch nenašli viac, najskôr svedčí o tom, že pre výrobcu je výhodnejšie do mäsa pridať nejakú ďalšiu látku a vytvoriť z neho oficiálne mastný polotovar, než vyrábať čerstvé mleté mäso s kratšou trvanlivosťou, vysokými nákladmi a prísnymi požiadavky na mikrobiologickú kvalitu.

V senzorickej časti testu neboli hodnotitelia príliš spokojní s viac ako polovicou výrobkov, tretina z nich by sa dala dokonca označiť za vyslovené „prepadáky“. Niektoré z nich nedostali najhoršiu známku len preto, že oficiálna definícia pre mastný polotovar je tak všeobecná, že sa pod ňu schová skoro čokoľvek. Analyzovali sme zároveň aj zdravotnú bezpečnosť všetkých výrobkov. Po stránke mikrobiologickej sa laboratórium zameralo na nebezpečné baktérie Escherichie coli a salmonely, aj na celkový počet mikroorganizmov.

Všetky výrobky sme podrobili tiež testu na prítomnosť náhradiek v podobe sóji alebo kuracieho separátu. Najviac zvedavosti v nás vzbudzovala otázka, koľko mäsa jednotlivé vaničky obsahujú. Vzhľadom k relatívne voľným pravidlám vyhlášky pre mastné polotovary aj uvádzanému zloženiu, sme čakali veľký rozptyl, ktorý sa nakoniec potvrdil. Laboratórne merania navyše odhalili dva výrobky, ktoré obsahovali výrazne odlišné množstvo mäsa, než deklarovali, pri jednom sme zistili o 50 percent vyšší obsah tuku, než aký by podľa informácií výrobcu mal mať. 


Testované výrobky - mleté maso (porovnat)

Databáze testovaných výrobků

Mleté mäso (12 výrobků)
poslední aktualizace: 28.1.2015


Prihlásiť