Pokiaľ kupujete čaj sypaný na váhu, môžete si vybrať aspoň pohľadom alebo podľa čuchu a ovplyvniť tak kvalitu svojho nápoja. Pokiaľ sa však uspokojíte s čajovými vreckami, je lepšie nemať veľké kvalitatívne očakávanie a skôr ako púčikya lístky čakať jemnú drvinua vetvičky. Zelený čaj po otrhaní a zavädnutí čaká šok horúcou parou alebo praženie, čím sa zabráni ďalšej oxidácií a listom zostáva aj farba. Lístky sa potom nechajú uschnúť, alebo sa ešte pred tým ručne alebo strojom rolujú. Práve zelený čaj naporciovaný vo vreckáchsme nechali otestovať v laboratóriu.
Nevýhody porciovaného čaju sú zjavné: dávkovanie sa dá upravovať iba po celých vreckách, papier často zabraňuje plnému rozvinutiu vône a do väčšiny vreciek nie je vidieť, a preto nie je možné poznať, aká je podoba lístkov, alebo čo vlastne obsahujú. Na druhej strane nálevové vrecko značne uľahčuje prípravu čaju a manipuláciu s použitými lístkami a pri správnom postupe sa dá aj z takého čaju získať relatívne dobré pitie, ako dokazujú výsledky senzorických skúšok. Vrecká sme v teste zeleného čaju podrobili okrem senzorickým testom aj chemickým skúškam, ktoré boli zamerané na obsah žiaducich (antioxidanty) a nežiaducich (polycyklické aromatické uhľovodíky, pesticídy) látok.
V čajoch sme zisťovali možnú prítomnosť celkovo troch stoviek pesticídov. Našli sme rezíduá 21 z nich, pätica zelených čajov ich obsahovala viac ako desať. Navyše sa ukázalo, že v dvoch prípadoch sa nemali výrobky vôbec dostať na trh kvôli preukázateľne nadlimitnému obsahu jedného z nich – acetamidpridu.
Zelený čaj je pre obsah kofeínu považovaný za stimulans cievnej a nervovej sústavy. Aj my sme sa na kofeín pozreli a v tabuľke uvádzame jeho množstvo v čaji aj v šálke pripravenej podľa návodu výrobcu. Ukázalo sa, že obsah kofeínu v jednej šálke zeleného čaju môže byť 15 miligramov ale aj vyšší ako 40 miligramov.
Prečítať si môžete aj test čiernych čajov, ktorého výsledky nájdete v našej online databáze.