Test zelených čajov 2015

Publikované v časopise 1/2015

Aj keď  to tak na prvý pohľad nevyzerá, pravý čaj je len jeden. A to aj v takom prípade, že majú jeho sušené lístky a výsledný nápoj rôznu farbu. Vo východných kultúrach je príprava a podávanie čaju obradom, u nás ide skôr o rýchle zaliatie vrecka s neznámym obsahom. S akým? Na to sme sa tentoraz zamerali pri zelenom čaji, ktorého obľuba celosvetovo rastie. Náš test 17 porciovaných zelených čajov poukazuje okrem iného na dva čaje, ktoré sa pre vysoký obsah pesticídov, ani nemali dostať na trh.

Pokiaľ kupujete čaj sypaný na váhu, môžete si vybrať aspoň pohľadom alebo podľa čuchu a ovplyvniť tak kvalitu svojho nápoja. Pokiaľ sa však uspokojíte s čajovými vreckami, je lepšie nemať veľké kvalitatívne očakávanie a skôr ako púčikya lístky čakať jemnú drvinua vetvičky. Zelený čaj po otrhaní a zavädnutí čaká šok horúcou parou alebo praženie, čím sa zabráni ďalšej oxidácií a listom zostáva aj farba. Lístky sa potom nechajú uschnúť, alebo sa ešte pred tým ručne alebo strojom rolujú. Práve zelený čaj naporciovaný vo vreckáchsme nechali otestovať v laboratóriu.

Nevýhody porciovaného čaju sú zjavné: dávkovanie sa dá upravovať iba po celých vreckách, papier často zabraňuje plnému rozvinutiu vône a do väčšiny vreciek nie je vidieť, a preto nie je možné poznať, aká je podoba lístkov, alebo čo vlastne obsahujú. Na druhej strane nálevové vrecko značne uľahčuje prípravu čaju a manipuláciu s použitými lístkami a pri správnom postupe sa dá aj z takého čaju získať relatívne dobré pitie, ako dokazujú výsledky senzorických skúšok. Vrecká sme v teste zeleného čaju podrobili okrem senzorickým testom aj chemickým skúškam, ktoré boli zamerané na obsah žiaducich (antioxidanty) a nežiaducich (polycyklické aromatické uhľovodíky, pesticídy) látok.

V čajoch sme zisťovali možnú prítomnosť celkovo troch stoviek pesticídov. Našli sme rezíduá 21 z nich, pätica zelených čajov ich obsahovala viac ako desať. Navyše sa ukázalo, že v dvoch prípadoch sa nemali výrobky vôbec dostať na trh kvôli preukázateľne nadlimitnému obsahu jedného z nich – acetamidpridu.

Zelený čaj je pre obsah kofeínu považovaný za stimulans cievnej a nervovej sústavy. Aj my sme sa na kofeín pozreli a v tabuľke uvádzame jeho množstvo v čaji aj v šálke pripravenej podľa návodu výrobcu. Ukázalo sa, že obsah kofeínu v jednej šálke zeleného čaju môže byť 15 miligramov ale aj vyšší ako 40 miligramov.

Prečítať si môžete aj test čiernych čajov, ktorého výsledky nájdete v našej online databáze.


Testované zelené čaje (porovnat)


Prihlásiť