Test kávových kapsúl 2014

Publikované v časopise 12/2014

Nie všetci konzumenti kávy sa považujú za kávových odborníkov, aj tak má ale každý slabosť pre ten svoj obľúbený šálok. Fanúšikov si získali aj prístroje na jednorazové kapsule s mletou kávou, ktoré prípravu espressa veľmi zjednodušujú. V našom teste sa dozviete, s akou kávou tieto kávovary vlastne pracujú. Pozreli sme sa vždy na dva druhy od najpopulárnejších značiek. Jeden obsahoval 100% arabiku, druhý zmes arabiky a robusty.

Kvalitu nápoja z kávy ovplyvňuje mnoho faktorov, ktoré sa výrazne podpíšu na výsledku. Kľúčová je kvalita použitej kávy a správna technológia prípravy. Baristia kávoví fajnšmekri odporúčajú kupovať zrnkovú kávu čerstvo praženú a pripravovať ju vždy z čerstvo namletej kávy ideálne 4 až 12 dní od upraženia. Ak nemáte mlynček na kávu alebo automatický kávovar, nezostáva vám nič iné, len siahnuť po  mletej káve, ktorú sme testovali v minulom roku. Ak vynecháme instantnú kávu, ktorej test sme realizovali pred tromi rokmi, zostáva nám už len mletá porciovaná káva. Nájdete ju buď zlisovanú v ekologicky ohľaduplných vankúšikoch inak povedané „podoch“, alebo v kapsulách z plastu, prípadne hliníka. A práve na kapsule sme sa zamerali tentoraz.

 

Aj keď sa odborníci na kávu pri zmienke o kapsulách ošívajú, niekoľko výhod sa malým téglikom plným kávy uprieť nedá: príprava je časovo nenáročná, vždy v nich nájdete presnú dávku rovnakej kávy, údržba prístroja je minimálna a kúpna cena špeciálneho kávovaru je relatívne nízka (podrobnosti o prístrojoch nájdete v teste kávovarov na kapsule). Uzavreté balenie každej dávky zaručuje aj dlhšiu trvanlivosť celého balenia než je to pri káve mletej, ktorú je nutné po prvom otvorení rýchlo spotrebovať. Nájdu sa však aj nevýhody. Jednou z nich je vyššia cena za šálok kávy. Ďalším negatívom je skutočnosť, že niektoré prístroje umožňujú použitie iba „svojich“ kapsúl, a stále rovnaká káva vás môže časom omrzieť.

 

My sme sa v teste zamerali na kapsule šiestich najpredávanejších značiek kompatibilných s bežne dostupnými systémami kávovarov. Od každej značky sme analyzovali dva druhy, celkom teda bolo otestovaných 12 druhov. Zaujímalo nás, či k ich výrobe nebola použitá plesnivá káva a koľko obsahujú nežiaducich látok vznikajúcich pri pražení, konkrétne akrylamidu a furánu. Zamerali sme sa tiež na obsah žiaducich látok, predovšetkým antioxidantov, informácie uvádzané na obale a senzorické vlastnosti pripravenej kávy. Hodnotená bola napríklad pena, ktorá by sa mala tvoriť na povrchu kávy. Posudzovali sa aj jednotlivé zložky chuti, či už žiaduce alebo  nežiaduce. Medzi ne patrí horkosť, kyslosť, plnosť či acidita, respektíve trpkosť. Brali sme do úvahy aj vyváženosť zložiek chuti, upraženia a intenzitu vône.


Testované produkty (porovnat)

Databáze testovaných výrobků

Kávové kapsule (12 výrobků)
poslední aktualizace: 27.11.2014


Prihlásiť