Aj napriek tomu, že sa nájdu tvrdí odporcovia domácich pekární, jedno sa týmto prístrojom nedá uprieť. Aj s minimom ľudskej námahy dokážu upiecť čerstvý a voňavý chlieb. Aká bude jeho kvalita, to ovplyvňuje výber pekárne, ale aj osobné preferencie. My prinášame odpovede na to, ako si ktorá pekáreň poradí s pečením rôznych typov chleba, ako ľahko sa obsluhujú, aká je ich spotreba a hlučnosť.
To, ako pekáreň pečie, zaujíma domáceho pekára zo všetkého najviac. Preto sme testovali ako dobre upečú chlieb biely, celozrnný a špeciálny, v našom prípade slnečnicový. Biely chlieb sme upiekli z vlastných surovín, ďalšie dva typy zo zakúpenej pripravenej zmesi. Pri bochníkoch sme po upečení hodnotili prepečenie a hrúbku vrchnej kôrky aj takzvanej spodnej kôrky, ktorá vznikla vo vnútri pečúcej nádoby. Príčinou odchýlok od pekne klenutého vypečeného bochníka bolo nerovnomerné pečenie alebo zlé spracovanie cesta.
Chlieb sme tiež rozkrojili a testovaniu podrobili aj jeho štruktúru. Rovnomerné množstvo rovnako veľkých vzduchových bublín po celej ploche rezu striedky aj spodná kôrka bez viditeľných múčnych plôch poukazujú na to, že pekáreň cesto správne uhnietla a dobre upiekla. Znížené známky sme udeľovali chlebom, ktoré mali malé bubliny v spodnej časti a väčšie hore, alebo mali „deravú“ striedku len na jednej strane. Nakoniec sme stredovú časť chleba ochutnali a posudzovali, či je upečená. Ako si s pečením domáce pekárne poradili, sa dozviete v našom teste.