Čo majú ľadové čaje spoločné s čajom, ktorý si sami uvaríte a necháte vychladnúť? Nie je výhodnejšie a lepšie si obľúbené letné osvieženie pripraviť vlastnými silami? To sú otázky, na ktoré sme v teste hľadali odpoveď. Môžeme už na začiatku prezradiť, že výsledky nie sú nijako oslnivé, medzi jednotlivými výrobkami sú dramatické rozdiely a skoro polovica z 21 testovaných čajov videla čaj snáď len z idúceho rýchliku.
Čaj nepijeme len kvôli jeho lahodnej chuti, ale tiež kvôli najrôznejším látkam, ktoré obsiahuje. Pre čaj sú charakteristické látky zo skupiny alkaloidov, z ktorých najvýznamnejší je kofeín. Čaj ďalej obsahuje aj alkaloidy theobromín a theofylín a látky zo skupiny polyfenolov. Tie v ľudskom tele fungujú ako takzvané antioxidanty, ktorým sa pripisujú pozitívne zdravotné účinky v oblasti prevencie kardiovaskulárnych chorôb alebo niektorých druhov rakoviny. V laboratóriu potom slúžia ako spoľahlivý ukazovateľ pravosti čaju.
Spotrebiteľ so zdravým rozumom by skepticky predpokladal, že čaj, rovnaký ako si pripravíte doma, bude tvoriť aspoň polovicu toho, čo sa nazýva ľadový čaj. Zvyšok nech je citrusová šťava, cukor, prípadne iné zložky. Pri pohľade na výsledky je to však predpoklad z ríše ilúzií. Iba pri jedinom z testovaných, mimochodom zelenom čaji, sme mohli konštatovať, že obsahuje viac čajového nálevu ako vody.
Čaj, ktorý si uvaríte doma, si môžete osladiť ľubovoľne a podľa chuti. Naše skúšky zamerané na obsah cukru ukázali, že testované čaje obsahovali priemerne 64 gramov cukru na liter, teda viac ako dvanásť päťgramových kociek, čo predstavuje skoro 2,5 kocky na šálok.