Ako si vybrať cestoviny

Obsah aprílového dTestu

Aktuální číslo časopisu dTest 4/2024 Obsah aprílového dTestu

Sdílejte

Aktualizováno: 26.12.2018

Cestoviny sú vyrobené tvarovaním nekysnutého a chemicky nekypreného cesta. Na obale sa uvádza druh obilniny a spôsob jej mletia. To znamená, či sú celozrnné, semolinové z hrubej krupice tvrdej pšenice, alebo mäkké z múky bežnej pšenice, inak aj pšenice obyčajnej. V našich obchodoch sú aj bezlepkové cestoviny z kukurice, prípadne ďalších menej bežných obilnín. Okrem múky a vody sa môžu do cestovín pridávať aj vajcia alebo vaječné výrobky.

Sušené alebo nesušené? Líšia sa obsahom vody. Sušené cestoviny musia mať obsah vlhkosti najviac 13 percent hmotnosti, na ich obale sa uvádza dátum minimálnej trvanlivosti. Nesušené cestoviny musia mať najmenej 20 percent vlhkosti a označujú sa lehotou použiteľnosti. Inak povedané, dokedy sa najneskôr môžu konzumovať.

Spôsob skladovania. Sušené cestoviny sa môžu uchovávať pri bežnej izbovej teplote. Nesušené cestoviny sa musia skladovať pri teplote maximálne osem stupňov Celzia, vákuovo balené pri teplote najviac desať stupňov. Na cestovinách balených vákuovo alebo v inertnej atmosfére musí byť údaj o lehote, do ktorej sa musí spotrebovať potravina po otvorení obalu.

Spôsob prípravy. Na obale cestovín musí byť uvedený návod na prípravu, najmä informácia, ako dlho sa majú variť. Cestoviny sa pri dodržaní podmienok uvedených v návode nerozvaria, nie sú lepkavé a zachovávajú si svoj tvar aj po uvarení, ako uvádza vyhláška 333/1997 Zb. v platnom znení.

Vaječné cestoviny. Žiadny predpis neurčuje, koľko vajec v čerstvom alebo sušenom stave sa musí do cestovín pridať, aby mohli byť označené ako vaječné. Keď už však výrobca cestoviny označí ako vaječné, musí v informácii o zložení uviesť v percentách hmotnosti, aké množstvo vajec sa použilo. Pre orientáciu: jedno sušené vajce má hmotnosť zhruba desať gramov. Ak sú v zložení výrobku uvedené sušené vajcia v množstve jedno percento, znamená to, že kilogram cestovín obsahuje jedno vajce.

Bezlepkové cestoviny sú špeciálnym druhom. Slovami „bez lepku“ sa môžu označiť výrobky, v ktorých koncentrácia lepku nepresiahne 20 mg/kg. Namiesto pšenice sa na ich výrobu používajú prirodzene bezlepkové plodiny. Často ide o kukuricu, no môžete sa stretnúť aj so zmesami rôznych bezlepkových múk.

Cestoviny sa nesmú baliť do farebného priehľadného alebo priesvitného obalu, ktorý by skresľoval farbu výrobku.

Databáze testovaných výrobků

Vretená (23 výrobků)
poslední aktualizace: 28.12.2018
Špagety vaječné (4 výrobků)
poslední aktualizace: 25.6.2014
Špagety bezvaječné (26 výrobků)
poslední aktualizace: 25.6.2014


Prihlásiť