Ako si vybrať zmrzlinovač

Obsah aprílového dTestu

Aktuální číslo časopisu dTest 4/2024 Obsah aprílového dTestu

Sdílejte

Aktualizováno: 1.6.2021

Pri nákupe prístroja na výrobu domácej zmrzliny je dôležité vedieť, ako často a aké množstvo budete chcieť pripravovať. Jednoduché výrobníky bez chladiacej jednotky zvládnu urobiť len jednu várku zmrzliny denne, prístroje s vlastnou chladiacou jednotkou dokážu robiť jednu várku za druhou. Oba typy majú svoje výhody aj nevýhody.

Zmrzlinovače bez chladiacej jednotky sú jednoduché a pomerne malé prístroje, ktorých hlavnou súčasťou je špeciálna nádoba, ktorá sa ukladá na potrebný čas do mrazničky. Tam sa náležite vychladí a je pripravená na výrobu zmrzliny. Návody na použitie uvádzajú minimálne osem alebo 12 hodín mrazenia. My sme počas testovania mrazili misky vždy 24 hodín a tento čas odporúčame aj vám. Spracovanie a miešanie surovín zaisťuje vrchnák s integrovaným motorom a hnetačmi.

Výhodou týchto strojčekov je menšia obstarávacia cena, ktorá sa pohybuje od necelých 35 do zhruba 80 €a relatívne malé rozmery. Mínusom je však závislosť od mrazničky a dlhý čas mrazenia misky, bez ktorej nemožno zmrzlinu vyrobiť. Prípravu ľadovej dobroty teda musíte naplánovať vopred a je nutné počítať s dostatkom miesta v mrazničke.

Praktickejšie sú v tomto chladiace zmrzlinovače, ktoré zvládajú prípravu jednej várky za druhou. Disponujú kompresorom s chladičom a poradia si s výrobou zmrzliny bez pomoci mrazničky. Ide o rozmernejšie prístroje a ich výkon sprevádza vyššia obstarávacia cena − až okolo 385 €. Nevýhodou prístrojov s vlastnou chladiacou jednotkou sú, popri vysokej cene, často aj väčšie rozmery a vyššia spotreba elektrickej energie. Naopak, prístroje bez chladiacej jednotky majú spotrebu zanedbateľnú, jednoduchý strojček poháňajúci hnetače potrebuje len minimálne množstvo elektriny a väčšinu práce urobí mraznička.

Zmrzlina sa dá vyrobiť aj s kuchynským robotom, ak sa k nemu dá dokúpiť chladiaca miska ako príslušenstvo. Miska sa opäť dáva do mrazničky. Cena chladiacej misky pre kuchynské roboty začína zhruba na 70 eurách a k tomu treba ešte pripočítať cenu samotného robota, ak ho nemáte.

Obidva typy zmrzlinovačov (s chladiacou jednotkou aj bez nej) dokážu urobiť dobrú zmrzlinu a nájdete medzi nimi kvalitné modely. V príprave zmrzliny všeobecne lepšie fungovali chladiace prístroje. Výrobníky bez chladiacej jednotky sa nevyhli čiastočným nedostatkom, ale väčšina názorne ukázala solídny výkon pri výrobe zmrzliny.

Databáze testovaných výrobků

Zmrzlinovače (21 výrobků)
poslední aktualizace: 3.6.2021


Prihlásiť