Ako si vybrať džem

Obsah dubnového dTestu

Aktuální číslo časopisu dTest 4/2020 Obsah dubnového dTestu

Aktualizováno: 28.10.2019

Potraviny s označením džem musia mať na obale údaj o množstve použitého ovocia v gramoch na sto gramov výrobku. Pre bežný džem je predpísaných najmenej 350 gramov ovocia, pre výberový (Extra) minimálne 450 gramov tohto ovocia.

Pre výrobky s označením ovocná nátierka sa nestanovuje záväzný podiel ovocia. V nátierke teda môže byť menej ovocia ako v džemoch. Nemusí to však byť pravidlo. Do kategórie nátierok sa totiž radia aj výrobky s vysokým obsahom ovocia, ale nižšou refraktometrickou sušinou. V ovocných nátierkach môžu byť aj chemické konzervačné látky, no v džemoch byť nesmú. Vždy sa oplatí čítať etikety a všímať si zloženie výrobku.

Výberové džemy (Extra) musia byť vyrobené iba z pulpy, teda z celého, krájaného alebo drveného ovocia. Na výrobu obyčajných džemov môže byť použitá aj dreň, teda pasírované ovocie. Pri pasírovaní môže byť ovocie ochudobnené o časť cennej vlákniny, ktorá je dôležitou zložky stravy.

Druhou zásadnou vlastnosťou džemu je obsah tzv. rozpustnej, čiže refraktometrickej sušiny. Rozumejú sa ňou všetky rozpustné látky v džeme, najmä cukry (mono- a disacharidy) a organické kyseliny vnesené do džemu ovocím a použitým cukrom. Na etikete sa refraktometrická sušina udáva ako celkový obsah prírodných sladidiel v gramoch na sto gramov džemu. Obsah samotného cukru nájdete na etikete tiež, povinne sa uvádza v tabuľke výživových hodnôt.

Džemy obyčajné aj džemy výberové (Extra). Musia obsahovať aspoň 60 % refraktometrickej sušiny. Na etikete by preto malo byť uvedené, že 100 g výrobku obsahuje aspoň 60 g prírodných sladidiel. Pre výberové džemy (Extra) s označením menej sladké je predpísaných 52 až 59 % refraktometrickej sušiny. Naopak, v džemoch výberových (Extra) špeciálnych musí byť cukru najviac 40 % sušiny a označenie so zníženým obsahom energie/cukru.

Chemické konzervačné látky ani syntetické farbivá nie sú v džemoch povolené. Vyhláška č. 157/2003 Zb. povoľuje prifarbenie červenou ovocnou šťavou, bližšie nešpecifikovanou aj šťavou z červenej repy. Z ďalších povolených prísad je to citrónová šťava, ako želírovacia látka pektín a na odpeňovanie tuky.

Na džemy z niektorých presne vymedzených druhov ovocia môže vyhláška č. 57/2003 Zb. predpisovať nižší ovocný podiel. Všeobecne sa do džemov výberových predpisuje najmenej 450 gramov ovocia na kilogram výrobku. No ríbezlí (červených alebo čiernych), jarabiny, rakytníka, dúl a šípok stačí iba 350 gramov na kilogram výberového džemu. Zázvoru postačí 250 gramov a pokiaľ ide o kešu-jablká, tak 230 gramov. Mučenky (maracuja) musí byť vo výberovom džeme aspoň 80 gramov v kilograme. Na kilogram obyčajného džemu sa všeobecne predpisuje 350 gramov ovocia. Červené a čierne ríbezle, jarabiny, rakytník, dule a šípky musia byť zastúpené najmenej 250 gramami. Pre kešu-jablká je podiel minimálne 160 gramov, pre zázvor 150 a plody mučenky 60 gramov v kilograme džemu.

Databáze testovaných výrobků

Marhuľové zaváraniny (18 výrobků)
poslední aktualizace: 31.10.2019
Jahodové nátierky (7 výrobků)
poslední aktualizace: 28.5.2014
Jahodové džemy výberové (Extra) (10 výrobků)
poslední aktualizace: 28.5.2014


Prihlásiť