Test jahodových džemov a nátierok 2014

Publikované v časopise 6/2014

Pátranie po náhradách vo výrobkoch z drahého ovocia začína v chemických laboratóriách vždy hľadaním jabĺk. Nebolo to inak ani v našom teste desiatich výberových jahodových džemov a siedmich jahodových nátierok. Dopadlo to dobre, chemici pátrali po jablkách márne. Množstvo jahôd, ktoré výrobcovia sľubovali, tiež dodržali, až na jednu výnimku. Tou bola jahodová nátierka z Talianska s tvrdením, že obsahuje sto percent jahôd, ale nebola to pravda.

Keď maškrtiť, tak maškrtiť. V teste jahodových džemov sme sa preto rozhodli dopriať si tentoraz len to najlepšie, nech to stojí, čo to stojí. Hlavne aby bolo vo výrobkoch čo najviac jahôd. Smerodajné pri nákupe boli pre nás údaje na etiketách. Stávkou na istotu by mali byť pri výbere jahodové džemy s označením výberové (Extra). Pre výrobok s týmto názvom je predpísané najmenej 450 gramov jahôd na kilogram výrobku, pričom pre džemy obyčajné stačí 350 gramov. Výberové džemy nesmú obsahovať chemické konzervanty ani syntetická farbivá.

Pri nákupe výrobkov pre test nás zaujalo, že rovnaký či vyšší obsah jahôd, ako je stanovený pre výberové džemy, majú na etikete uvedené aj niektoré výrobky nazvané jahodová nátierka. Termín nátierka nie je vyhláškou pre ovocné výrobky definovaný, výrobcovia majú preto pri tvorbe receptu voľnú ruku. Zaujímalo nás, ako nátierky s vysokým obsahom ovocia obstoja v laboratóriu pri porovnaní s výberovými džemami.

Pátrali sme po tom, či jahody neboli pri výrobe nahradené iným (lacnejším) ovocím, koľko jahôd a cukru skutočne obsahujú, ako sa tieto hodnoty líšia od deklarácie a tiež sme sa zamerali na obsah konzervantov a plesní či kvasiniek. Zaujímali nás samozrejme tiež senzorické vlastnosti džemov.


Jahodové nátierky (porovnat)

Jahodové džemy výberové (Extra) (porovnat)


Prihlásiť