Ako si vybrať špekáčiky

Sdílejte

Aktualizováno: 29.5.2023

Mäsový výrobok s názvom špekáčik musí spĺňať určité legislatívne požiadavky, napríklad minimálny obsah mäsa (40 %) alebo maximálny obsah tuku (45 %). Pre špekáčiky s označením zaručená tradičná špecialita sú požiadavky na zloženie špecifikované detailnejšie, takže v nich napríklad musí byť najmenej šesť percent čistej svalovej bielkoviny. Pre špekáčiky oboch kategórií je zakázané použitie strojovo oddeleného mäsa (tzv. separátu) vrátane separátu hydinového.

Pri výbere vždy hľadajte názov špekáčik. Takýto výrobok musí zodpovedať potravinárskej vyhláške č. 69/2016 Zb. v platnom znení. Pre výrobky s názvom špekáčik nie je predpísané žiadne záväzné zloženie a môžu obsahovať napríklad spomínaný separát, hydinovú kožu a pod.

V obchodoch sa však predávajú aj špekáčiky hydinové, čo musí byť uvedené na ich obale. Pre ne určuje vyhláška aspoň 45 % podiel mäsa, pričom na ich výrobu sa môže používať aj mäso strojovo oddelené.

Mäso v špekáčikoch môže byť hovädzie, bravčové aj teľacie, a to buď ich zmes, alebo len jedno z nich. V špekáčikoch s označením zaručená tradičná špecialita musí byť bravčové aj hovädzie mäso; na výrobu sto kilogramov týchto špekáčikov musí byť použitých 38,5 kg hovädzieho mäsa s obsahom tuku do 30 percent a 17,5 kg bravčového mäsa s obsahom tuku do 50 %. Vyplýva to zo žiadosti o zápis špekáčikov na zoznam zaručených tradičných špecialít Európskej únie, ktorú spoločne podali Český zväz spracovateľov mäsa a Slovenský zväz spracovateľov mäsa Európskej komisii v roku 2010. Žiadosť bola schválená vo februári roku 2011, odkedy sú špekáčiky na zozname zaručených tradičných. Podiel mäsa vo výrobku je zvyčajne uvedený v zozname zložiek. Samozrejme, vypláca sa vyberať špekáčiky s čo najvyšším obsahom mäsa.

Obsah tuku pre obidve kategórie špekáčikov môže byť maximálne 45 hmotnostných percent. Na výrobu špekáčikov s označením zaručená tradičná špecialita je predpísané použitie bravčovej slaniny. Kocky tuku, ktoré v špekáčikoch tvoria typickú mozaiku, nesmú po zohriatí vypadávať z odkrojenej časti. To platí pre obidve kategórie špekáčikov. Obsah tuku nájdete v nutričnej tabuľke.

Škrob v špekáčikoch zakázaný nie je a jeho použitie musí byť vždy uvedené na etikete.

Obsah solimôže byť v špekáčikoch s označením zaručená tradičná špecialita maximálne 2,5 hmotnostných percent. Pre ostatné špekáčiky limit stanovený nie je, konkrétne množstvo soli nájdete v tabuľke výživových hodnôt.

Prídavné látky, takzvané éčka, sa do špekáčikov dávať môžu, ale len tie, ktoré sú schválené pre tento druh potraviny. Najčastejšie sa v praxi stretnete so stabilizujúcimi fosforečnanmi a konzervačnou látkou E 250. Ide o dusitan sodný, ktorý má v mäsových výrobkoch zabraňovať možnému rastu baktérií Clostridium botulinum, spájaných s tvorbou klobásového jedu. Látka súčasne zabraňuje zosiveniu výrobku. Niektorí výrobcovia sa však snažia dusitanom vyhýbať a dajú sa kúpiť aj špekáčiky, ktoré sa bez nich zaobídu. Dôvodom na to je nepríjemná reakcia dusitanov, ktoré pri vysokej teplote vytvárajú zdraviu škodlivé nitrozamíny. Všetky éčka použité vo výrobku vždy nájdete uvedené na obale.

Databáze testovaných výrobků

Špekáčiky (18 výrobků)
poslední aktualizace: 1.6.2023


Prihlásiť