Ako vybrať vanilkový a vanilínový cukor

Obsah aprílového dTestu

Aktuální číslo časopisu dTest 4/2024 Obsah aprílového dTestu

Sdílejte

Aktualizováno: 28.3.2023

Spôsobov ako dodať pečivu vanilkový tón, je mnoho: vanilkový struk, môžeme siahnuť po vanilkovom extrakte, alebo po vanilkovom či vanilínovom cukre. Vanilkový struk, extrakt a cukor vonia vďaka prírodnej vanilkovej aróme. Vanilínový cukor za svoje vlastnosti vďačí umelej látke a hoci sa chemikom podarilo umelo vyrobiť hlavnú ingredienciu vanilkovej vône, jej komplexnosť nedosiahli.

Aróma pravej vanilky totiž pozostáva z viac ako 200 prchavých látok a vanilín je iba jednou z nich. Keď si chceme dať na pečení záležať, je lepšie investovať do struku, extraktu alebo kvalitného prírodného vanilkového cukru. Je však potrebné zaobchádzať s nimi opatrne, vanilka totiž ochotne preberá vonkajšie pachy. Preto je vhodné vanilkový cukor skladovať v utesnených nádobách a nie príliš dlho. Niežeby sa snáď časom pokazil, ale mohol by stratiť svoju arómu.

Ako už bolo povedané, hlavný rozdiel medzi vanilkovým a vanilínovým cukrom je v pôvode použitej arómy. Pri vanilkových cukroch sa používa prírodná aróma dodaná formou mletej vanilky, vanilkového extraktu, alebo prírodnej vanilkovej arómy. Konkrétnu ingredienciu vždy nájdete v zozname zložiek, často spolu s percentuálnym podielom vo výrobku. Samozrejme platí, že čím vyššie percento, tým lepšie. Na prvý pohľad cukor s pravou vanilkou poznáte podľa názvu vanilkový cukor aj podľa obrázkov vanilkových kvetov a strukov na obale.

Vanilínové cukry obsahujú umelú vonnú látku, ktorá môže byť dvojakého druhu. Historicky sa u nás používa syntetický etylvanilín, čo je síce látka veľmi intenzívnej vanilkovej vône, ale v prírodnej vanilke ju nenájdete. Druhou možnosťou je umelo vyrobený vanilín, teda tá istá substancia, aká vonia aj vo vanilkových strukoch. Rozlíšenie obidvoch druhov arómy nie je na obaloch vanilínových cukrov príliš spoľahlivé. Občas môže dôjsť k zámene obidvoch pojmov a niekedy v zložení nájdeme iba všeobecné označenie „aróma“. Vanilínový cukor sa líši aj grafikou obalu. Nesmie sa na ňom objaviť žiadne vyobrazenie vanilky.

Pri vanilkovom cukre sa nedá veľmi vyberať, pretože etikety príliš veľa zaujímavých informácií neponúkajú. Občas sa na obale spomína, že obsahuje bourbonskú vanilku. To znamená, že na výrobu bola použitá vanilka vypestovaná na ostrove Réunion a niekoľkých ďalších ostrovoch. Botanicky však ide stále o rovnakú rastlinu ako pri vanilke bez presného označenia.

Posledná vec, na ktorú môžeme upozorniť, sú občasné problémy s označením hmotnosti vanilkových a vanilínových cukrov predávaných v multibaleniach. Typicky sa cukor predáva v malých vrecúškach a často je niekoľko cukrov zabalených do jedného priesvitného obalu. Teoreticky možno cukry v multibaleniach spočítať, preto na ňom výrobcovia neuvádzajú počet vrecúšok v balení. My sme však zistili v praxi, že s počítaním plochých vrecúšok v tesnej fólii môže byť problém. Preto si pri nákupe všímajte aj regálové cenovky, na ktorých musí byť celková gramáž multibalenia uvedená.

Databáze testovaných výrobků

Vanilínové cukry (13 výrobků)
poslední aktualizace: 30.3.2023
Vanilkové cukry (11 výrobků)
poslední aktualizace: 30.3.2023


Prihlásiť