Horčica, anglicky mustard, je z latinského mustum ardens, čo doslova znamená „musí páliť“. Čo tvrdili už starí Rimania, to požaduje aj česká potravinárska vyhláška – horčica musí mať pálčivú, výraznú chuť. Splňujú tieto chuťové požiadavky horčice predávané v českých obchodoch? Len niektoré, ako ukázal náš test. Do neho sme zaradili 14 výrobkov s označením horčica plnotučná a tri horčica špeciálna, z nich jedna bola určená deťom.
Okrem senzorického hodnotenia sme horčice podrobili aj chemickým analýzam. Zaujímalo nás, či výrobky obsahujú umelé farbivá a v akom množstve sú v nich obsiahnuté konzervanty. Tiež sme zisťovali, či horčice spĺňajú požiadavky na surovinové zloženia, ktoré sú stanovené potravinárskymi predpismi – minimálny obsah sušiny a tuku, maximálny obsah kyseliny octovej a tzv. piesku. Pieskom sú v tomto prípade mienené látky obsiahnuté v popole spálenej potraviny, ktoré sa nerozpúšťajú v kyseline chlorovodíkovej. Plnotučná horčica musí okrem toho mať najmenej päť percent cukru, pre horčicu špeciálnu žiadny limit na obsah cukru stanovený nie je.