Ako si vybrať hriankovač

Obsah lednového dTestu

Aktuální číslo časopisu dTest 1/2019 Obsah lednového dTestu

Aktualizováno: 26.12.2018

Opiecť hrianku zvládne väčšina hriankovačov. Stačí len nájsť to správne nastavenie a môžete sa tešiť z dozlatista opečenej hrianky. Niektoré modely kúpite za cenu, ktorá sa pohybuje v desiatkach eur, iné stoja stovky. Väčšinou platíte za dizajn a bohatšiu výbavu. Hotová hrianka pritom často vyzerá podobne.

Kvalitu opečenia hrianky v obchode nespoznáte, v tomto ohľade sa musíte spoľahnúť na výsledky nášho testu. Zamerajte sa teda na výbavu, jednoduchosť ovládania a kvalitu spracovania. Vyskúšajte si manipuláciu s táckou na omrvinky. Pri niektorých modeloch sa málo vysúvajú alebo je pri ich vyberaní potrebná väčšia sily, iné sú príliš plytké, a preto z nich omrvinky vypadávajú. Odporúčame ohmatať si tlačidlá a vyskúšať si nastavenie programu, zvolenie konkrétnej funkcie alebo vybratie hrianky (v ideálnom prípade si so sebou pár krajcov vezmite). Hrianka by mala v ideálnom prípade po ukončení programu vyskočiť dostatočne vysoko a vyčnievať z prístroja tak, aby sa dala vybrať bez rizika poranenia o rozpálený povrch.

Vo výbave niektorých modelov nájdete funkciu „Peek & View“, my ju nazývame kontrola stupňa opečenia. Po stlačení tlačidla alebo zdvihnutí páky všetky hrianky na chvíľu vyjdú do hornej polohy a vy tak môžete skontrolovať stav ich opečenia. Podľa potreby sa môže opekanie ukončiť alebo sa hrianky dajú vrátiť späť do komory na opekanie. Vykurovacie telesá pri využití tejto funkcie neprestanú hriať, takže na rozdiel od funkcie stop nedôjde k prerušeniu programu.

Záleží len na vás, ako často a v akej miere budete hriankovač používať. Pokiaľ máte doma veľký počet hladných krkov, oplatí sa vám zaobstarať si model, ktorý dokáže opiecť viac ako dva krajce naraz. Pozorne si preto zistite, aké majú komory na opekanie rozmery, a preverte maximálny možný počet opekaných krajcov (zatiaľ čo do niektorých otvorov sa vojde vždy iba po jednom plátku chleba, do iných môžete vložiť dva vedľa seba).

Hriankovače v dnešných časoch dokážu viac, než len opiecť hrianku. Odporúčame preto rozmyslieť si pred samotným nákupom, na čo všetko chcete hriankovač využívať. K ďalším ponúkaným funkciám patrí napríklad rozmrazenie chleba, opečenie lievancov, bagety, oblátky, nahriatie sendviča alebo opečenie pečiva. Posledná spomínaná funkcia sa hodí vo chvíli, keď sa vám doma nahromadí väčšie množstvo staršieho pečiva. Ideálny je na tieto účely horný rošt, ktorý sa vysunie nad otvory na opekanie. Naň sa potom môžu umiestniť kusy pečiva, ktoré sa vďaka sálajúcemu teplu prepečú.

Pri hriankovačoch najskôr oceníte protišmykové nožičky, tie vám zabezpečia, že bude spotrebič stáť na mieste a nebude cestovať svojvoľne po kuchyni. Overte si aj to, či má vami vybraný model dostatočne dlhý prívodný kábel, sami najlepšie poznáte špecifiká vlastnej kuchyne a rozmiestnenie aj obsadenosť zástrčiek.

Problematickou oblasťou hriankovačov aj moderných kuchynských pomocníkov sú celkovo použité materiály alebo ich povrchová úprava. Materiály ako napríklad „antikorové“ alebo imitácie hliníka sú často veľmi náchylné na zanechanie odtlačkov prstov a ich vyčistenie môže znamenať nemalú námahu. Zradné sú vyššie spomínané materiály hlavne v okolí tlačidiel a iných prvkov na nastavenie, kde sa ich používateľ dotýka najčastejšie. Z tohto pohľadu sú najpraktickejšie kompaktné prístroje s lesklou povrchovou úpravou, bez hrubých materiálov a bez zbytočných záhybov a iných miest, ktoré môžu tvoriť takzvané pasce na špinu.

Databáze testovaných výrobků

Hriankovače (17 výrobků)
poslední aktualizace: 28.12.2018


Prihlásiť