Test kyslých smotán 2014

Publikované v časopise 2/2014

V nadojenom čerstvom mlieku sa škrob nevyskytuje, do smotany sa pridáva až v mliekarni. V našom teste sa ukázalo, že kvalitné kyslé smotany je možné vyrábať aj bez neho. Zároveň z testu vyplynulo, že pridanie škrobu niektorým kyslým smotanám nepomohlo pri uvoľňovaní srvátky a nezabránil ich redšej, riedkej či vodnatej konzistencií. Pridaný škrob navyše mení chuť kyslej smotany, a zhoršuje ju. V ôsmich z 32 testovaných smotán laboratórium nameralo menej mliečneho tuku, než výrobcovia deklarovali na obale.

Mliečny tuk je drahý a každé percento navyše znamená pre výrobcu ďalšie náklady. Rozdiel medzi deklarovaným a nameraným množstvom tuku bol pri najväčšom hriešnikovi viac ako 4 %, namiesto 38 % bolo len 33,6 %. V tejto časti testu sme za nedodržané množstvo tuku dávali známku nedostatočne. Zákon o potravinách zakazuje uvádzať do predaja potraviny ponúkané k spotrebe klamlivým spôsobom. Testovali sme kyslé smotany s deklarovaným obsahom tuku od 10 do 38 %.

Smotana sa vyrába z mlieka, ktoré obsahuje tuk, bielkoviny, vápnik aj rôzne vitamíny, ale nikdy v ňom nie je škrob. Z hľadiska potravinového purizmu je možné jeho prítomnosť v kyslej smotane považovať za nadbytočnú. Kvalitnú smotanu škrobiť netreba. Dokladá to ostatne aj víťaz nášho testu. Senzorickým hodnotením prešiel ako najlepší bez jedinej výhrady posudzovateľov, ktorí ocenili krémovú, hladkú konzistenciu a čistú a príjemnú chuť aj vôňu.

Pri smotanách so škrobom sme chceli zistiť, koľko ho do nich výrobcovia pridali, pretože na obale sa uvádza iba jeho prítomnosť, ale nie množstvo. Smutný rekordman v tejto kategórií je kyslá smotana, v ktorej bolo zistené 3,58 percenta škrobu. Namerané množstvo nájdete v hodnotiacej tabuľke.

Test by nebol úplný, keby sme si v laboratóriu nenechali prepočítať baktérie mliečneho kvasenia. Až s pomocou týchto ušľachtilých mikroorganizmov získajú kyslé výrobky svoju typickú chuť, vzhľad a vôňu. Predpísaný počet mikroorganizmov laboratórium zistilo vo všetkých smotanách okrem jedinej.


Testované zakysané smetany (porovnat)

Databáze testovaných výrobků

Kyslé smotany (32 výrobků)
poslední aktualizace: 30.1.2014


Prihlásiť